seismik

31 Benda Kanak-Kanak 90-an Pasti Ingat Dan Rindu

"Mat Kool, Mat Kool, kawanku..."

Cover image via unwindly.com

1. Tarian Macarena

Image via tumblr.com

Siapa yang tak tahu tarian ini memang tipu lah.

2. Permainan Nintendo

Image via tumblr.com

'Game' seperti Super Mario, Street Fighter, Duck Hunt dan sebagainya.

3. Dan... SEGA

Sonic The Hedgehog

Image via tumblr.com

4. Pen rainbow

Jadi seronok bila tulis tapi lepas itu, takut 'ink' habis.

5. Tamagotchi

Dulu beriya-iya taknak bagi mati. Balik sekolah je, pergi tengok 'Tamagotchi' dulu.

6. Walkman

Image via www.tumblr.com

Kalau dengar sambil berjalan, lagu akan 'skip'.

7. Gula-gula cincin

Image via sydneytoday.com

Pakai dekat jari lepas itu, makan.

8. Pembaris gelang

Image via www.viralmo.com

Semua orang bergaduh sebab nak ketuk pembaris ini dekat tangan masing-masing.

9. Kad Pokemon

Image via www.viralmo.com

Siapa yang ada koleksi ini memang terbaik!

10. Gameboy

Image via ebayimg.com

11. Gula-gula asam

Image via SAYS.com

12. Pocket Polly

Setiap kanak-kanak perempuan mesti ada sekurang-kurangnya satu 'Polly Pocket'.

13. Furby

Image via tumblr.com

Bukan semua orang ada 'Furby' tapi pasti ramai yang ingat iklan kanak-kanak bermain dengan 'Furby'.

14. Mainan dalam Tora, Ding Dang dan sebagainya

Image via blogspot.com

Kalau pergi kedai runcit, wajib cari benda-benda ini.

15. Magic Pop

Image via Flickr.com

Gula-gula yang meletup-letup dalam mulut.

16. Gula-gula Push pop

Image via ytimg.com

Ada juga yang panggil gula-gula 'lipstick'

17. Permainan Tetris

Image via ytimg.com

18. Lagu Paddle Pop

Image via imgur.com

"Paddle pop... Paddle pop... Super duper nyummy!"

19. Lagu Mat Kool

Image via SAYS.com

"Mat Kool... Mat Kool... Kawanku... Mari kita ikut Mat Kool. Main-main selalu... Syoknya syoknya ada Mat Kool!"

20. Pepsi Blue

Image via wikimedia.org

Lepas minum 'pepsi blue', masing-masing tunjuk lidah warna biru.

21. Penguin Race

Image via aliimg.com

Tengok penguin naik tangga dan kemudian meluncur turun.

22. Pocket Fishing

Image via ytimg.com

23. Rainbow spring

Image via taobaocdn.com

Salah satu mainan yang menguatkan otak.

24. Yupi Mini Burger

Image via imgur.com

25. Pita video

Image via tumblr.com

Dulu kalau nak tengok filem, semua guna 'tape'. Lepas tu malas 'rewind' balik bila dah habis tengok.

26. Siapa rindu rancangan-rancangan Nickelodeon?

'Drake and Josh', 'Rugrats', 'Legends of The Hidden Temple' dan 'Figure It Out'

Image via SAYS.com

27. Dan... rancangan Disney. Rancangan-rancangan yang memang mengamit memori.

'Lizzie McGuire', 'Kim Possible', 'Even Steven' dan 'That's So Raven'

Image via SAYS.com

28. Gelung air

Image via www.viralmo.com

Mainan yang memang menguji kesabaran.

29. Gula-gula getah dengan tattoo

Image via www.pinterest

Semua orang beli sebab nak pelekat 'tattoo' saja, gula-gula getah tak usik pun.

30. Kapal terbang polisterin

Image via twimg.com

31. Dan kertas ini

Image via www.viralmo.com

Kami pun tak pasti nama sebenar mainan ini tapi bila nak mula main, orang yang pegang tu akan cakap "pilih warna".

Anda mula ingatkan memori-memori indah masa kecil dulu? Ingatkah anda kepada rancangan-rancangan ini?

Inginkan lebih cerita menarik seperti ini? 'LIKE' Facebook SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Leave a comment