“Beli Mahal Tapi Masuk Tong Sampah” - Ini 10 Tips Memilih Durian Agar Tak Kena Tipu

Sangat berguna jika anda selalu ditipu ketika membeli durian dengan harga yang mahal.

Seperti yang anda sedia maklum, sekarang ini adalah musim durian di mana lambakan durian dijual dengan harga yang begitu rendah. Jadi, untuk peminat durian di luar sana, memang boleh jadi gila tengok durian!

Namun, ramai juga yang selalu ditipu ketika membeli durian. Bila makan di tempat itu, rasanya lebih sedap, isinya kekuningan dan memang hampir sempurna lah. Bila dah bawa balik, sangat mengecewakan. Beli durian sehingga mencecah RM50 satu biji, tapi hasilnya dapat isi yang tawar, ulas yang sangat sikit, masam dan sebagainya.

Oleh itu, lelaki ini kongsi tips sebelum membeli durian untuk anda semua di luar sana yang memang kaki gila durian supaya tidak rugi lagi selepas ini.

Baca perkongsian penuh di bawah:

Oleh itu, ini 10 tips memilih durian yang memang terjamin anda akan berpuas hati:

1. Bentuk bulat

Durian berbentuk bulat mempunyai isi yang banyak berbanding bentuk lonjong.

2. Berat durian

Makin ringan, makin banyak isi durian. Kalau ada dua durian yang sama saiz, ambil yang paling ringan.

3. Tangkai

Tangkai pendek dan tebal menandakan isi yang tebal dan banyak. Perhatikan juga tangkai kering atau terpotong. Tak ada tangkai, tak payah beli. Saya selalu tekan dengan kuku untuk cek tangkai lama ke baru.

Image via Discover SG

4. Bunyi

Ketuk durian dan pilih yang berbunyi padat semasa diketuk.

Image via BrainStuff

5. Duri

Pilih durian yang berduri pendek dan jarang untuk isi yang padat.

Image via Erra Kyra

6. Bau

Hidu durian dan cari yang berbau manis.

7. Juring

Durian berjuring lima paling ideal untuk dapatkan isi yang banyak dan besar. Makin banyak juring, makin kecil isi.

Image via bisnis

8. Kulit

Pilih durian yang belum dikopek atau tidak merekah kulitnya. Perhatikan keadaan kulit. Kalau ada tompok hitam itu tanda isi dalamnya buruk.

9. Warna

Dah siap pilih tu, korang minta penjual tu belah untuk rasa dan tengok isi. Kalau tak ok, minta tukar. Kulit berwarna kuning tak bermakna isinya kuning juga. Jangan tertipu.

Image via Sixthseal

10. Musim

Beli durian ketika musim panas/kering. Jangan semasa hujan/lembap. Takut terbeli durian yang 'dipulas ribut'.

Image via MEDIA CENTER

Harap korang boleh guna tips ni untuk pilih durian nanti. Dah masuk musim dah ni 

Ye la. Beli durian ni, yang penting puas hati. Mahal sikit pun takde hal. Asal kena dengan harga.

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Leave a comment