Ini 5 Perkara Yang Mak Ayah Paling Runsing Setiap Kali Tiba Cuti Sekolah

Memang merisaukan.

Cuti sekolah adalah antara waktu yang paling ditunggu-tunggu oleh anak-anak yang masih bersekolah, tetapi juga adalah waktu yang paling dirisaukan oleh mak bapak!

Image via astroawani.com

Haa..siapa yang ada anak yang bersekolah tu mesti boleh relate kan?

Jom baca antara situasi yang mak bapak selalu hadapi bila tibanya musim cuti sekolah. Korang pun macam ni ke?

1. Hmm... kat mana nak hantar anak ye?

Image via erabaru.com.my

Bagi ibu bapa yang bekerja tu, perkara ni memang jadi masalah besar. Yelah, selalunya bila kita pergi kerja, anak pun akan pergi sekolah. So, dah settle satu masalah. Tapi bila cuti sekolah, siapa nak jaga anak-anak?

Kesudahannya, terpaksalah kita berkorban ambil cuti sekali!

2. Nak suruh anak tidur awal, dah macam berperang!

Image via siraplimau.com

Haa..ni satu lagi masalah. Bila cuti sekolah, maknanya tak payah bangun awal pagi. Jadi, ni lah masanya untuk anak korang ambil peluang nak tidur lambat dan tengok tv sampai pagi! Masa ni, keluarlah beribu alasan kenapa diorang taknak tidur awal.

Eh..mana boleh! Diorang yelah cuti, tapi kita yang mak bapak ni tetap kena bangun awal nak pergi kerja. Tapi nak paksa anak-anak tidur awal sekali cukuplah payah! Cakap sepuluh kali tak jalan, sudahnya, kena guna kuasa veto, tutup tv dan sorok remote!

3. Cukup ke bajet nak bawak anak-anak bercuti ni?

Image via rileklah.com

Bagi anak-anak, cuti sekolah bermakna waktu untuk berlibur dan jalan-jalan! Diorang memanglah seronok tapi kita mak bapak ni yang dah berpeluh-peluh fikir bajet untuk bercuti. Huhu..

Kalau tak bawak, kesian pulak diorang bosan duduk rumah je. Selalunya, dua tiga bulan sebelum cuti sekolah, ramai yang dah plan dan kumpul duit siap-siap untuk bercuti. Takdelah, tengah bulan dah korek tabung. LOL!

4. Boss approve ke tak cuti ni..

Image via akamaized.net

Bila dah plan dan dah ada bajet untuk bercuti, akan timbul pulak satu masalah baru iaitu cuti! Dua tiga minggu sebelum nak pergi bercuti tu, dah apply dah cuti awal-awal. Punyalah tak senang duduk selagi bos tak approved. Haru dibuatnya nanti!

Tapi bila bos dah luluskan cuti, fuhhh lega!

5. Nak buat apa eh, bagi anak tak bosan duduk rumah..?

Image via klikdokter.com

Cuti sekolah ni selalunya lama, berminggu-minggu. Bagi yang tak pergi bercuti dan duduk je kat rumah tu, mesti bosan kan. Kita yang mak bapak ni pun kesian tengok.

Masa ni mulalah datang macam-macam idea nak buat aktiviti untuk bagi anak-anak enjoy. Tapi, nama pun budak-budak, sekejap je dah bosan dan hilang minat. Pening kepala kita sebagai mak bapak ni nak fikirkan aktiviti apa nak buat lagi.

Apa susah, bawak je anak-anak korang ke KidZania Kuala Lumpur. Ada banyak aktiviti menyeronokkan!

Image via KidZania

Sempena cuti sekolah pada bulan Mei dan Jun ini, KidZania Kuala Lumpur ada menyediakan pelbagai program menyeronokkan bertemakan Sains dan Angkasa! Haa..apa lagi, jom bawak anak-anak korang ke KidZania Kuala Lumpur. Mesti diorang pun excited!

Korang yang ada anak berumur 8 tahun ke atas tu, bolehlah tinggalkan anak korang di KidZania Kuala Lumpur ni. Lepas tu, korang pergi lah dating suami isteri ke, shopping ke. Dijamin selamat dan anak korang pun akan rasa macam tak nak balik!

Di Program Sains dan Angkasa KidZania Kuala Lumpur ni juga, disediakan pelbagai aktiviti menarik mengikut karier dalam industri angkasa yang boleh anak korang terokai. Antaranya, saintis, saintis roket, saintis makanan, angkasawan dan jurutera!

Jom tengok antara aktiviti yang ada di Program Sains dan Angkasa KidZania Kuala Lumpur:

1. Building a windmill (mangoSTEEMs)

Image via KidZania

Tempat: Main Square
Tarikh: 25 Mei, 1 Jun & 8 Jun 2019

Kelas ini akan megajar anak anda cara untuk memanfaatkan kuasa angin sambil belajar tentang mesin roda dan gandar menerusi pengajaran STEM!

2. Improving a playdough process (mangsoSTEEMs)

Image via KidZania

Tempat: Main Square
Tarikh: 26 Mei, 2 Jun, & 9 Jun 2019

Siapa kata playdough ni hanya permainan untuk suka-suka je? Dengan playdough juga, banyak skil dan konsep sains yang boleh dipelajari melaluinya!

3. Junior Astropreneur Mini Bootcamp (Generasi Marikh Academy)

Image via KidZania

Tempat: TV Studio
Tarikh: 26 Mei 2019

Terokai semua keajaiban sains dan angkasa melalui bootcamp mini oleh Generasi Marikh Academy!

4. Kem Angkasa (Generasi Marikh Academy)

Image via janvonholleben

Tempat: TV Studio
Tarikh: 27 – 31 Mei 2019

Sesi ini akan mendedahkan tentang pelbagai karier menarik dalam industri angkasa dan anak-anak korang juga boleh mempelajari cara untuk membuat satelit mereka sendiri. Wow!

5. Google Expeditions VR Experience

Image via KidZania

Tempat: TV Studio
Tarikh: 1 – 8 Jun 2019

Rasai pengalaman menarik menjelajah ke ruang angkasa lepas dan nikmati perjalanan ke pusat Apollo Saturn V dan planet Mars!

6. Making Slime Galaxy (Science Bridge Academy)

Image via KidZania

Tempat: Main Square
Tarikh: 3– 4 Jun 2019

Jom belajar buat slime galaksi sendiri dan ketahui serba sedikit tentang cecair, pepejal dan gas di sini!

7. Making Moon Sands (Science Bridge Academy)

Image via KidZania

Tempat: TV Studio
Tarikh: 6 – 7 Jun 2019

Tertanya-tanya tekstur pasir dari bulan? Haa..pelajari sifat-sifat hidrofobik dengan membuat pasir dari bulan sendiri di kelas ini!

8. Creative Tack-It Modelling (Faber-Castell)

Image via KidZania

Tempat: Main Square
Tarikh: 10-16 Jun 2019

Jom cipta bentuk-bentuk planet dan bulan menggunakan produk dari Creative Tack-It!

Haa..korang juga boleh hantar anak korang ke bengkel mingguan jugak tau. Ada banyak aktiviti menarik dan kreatif disediakan.

9. Galaxy Bathbombs (Tanamera)

Image via KidZania

Tempat: Jail Area
Tarikh: 25 – 26 Mei 2019

Selama ni, kita hanya tahu menggunakan bathbombs, tapi korang tahu tak cara nak membuatnya? Haa..ibu bapa pun boleh join tau bengkel ni dan buat sendiri bathbombs galaksi dengan anak-anak korang!

10. Astronaut’s Chocolate Pudding (Malaysian Palm Oil Council)

Image via taste.com.au

Tempat: Jail Area
Tarikh: 1 – 2 Jun 2019

Nak tahu macam mana angkasawan makan di angkasa lepas? Jom belajar teknik-teknik memproses 8 jenis makanan di Bengkel Puding Coklat!

11. Dodecahedron (Faber-Castell)

Image via KidZania

Tempat: Jail Area
Tarikh: 8 – 9 Jun 2019

Apa itu dodecahedron? Ia adalah satu bentuk yang mempunyai 12 permukaan. Jom belajar pelbagai jenis pesawat dan geometri dengan Faber-Castell!

12. Launch A Rocket (F&N)

Image via KidZania

Tempat : Berhadapan National Store
Tarikh: 15 – 16 Jun 2019

Pelajari segalanya tentang Newton’s Third Law dan cipta mini roket dengan menggunakan barangan yang boleh didapati di rumah. Seterusnya, mini roket korang sedia untuk dilancarkan!

13. Mission Foods Rocket Lunch

Image via buildamenu.com

Tempat: Mission Food Healthy Food Centre
Tarikh: 25 Mei – 16 Jun 2019

Jom jadi lebih kreatif dan cipta makanan tengahari anda menjadi bentuk roket dengan menggunakan Mission Food’s Wrap! Haa..nanti akan diadakan contest Instagram untuk Mission Foods Rocket Lunch di mana, peserta yang mencipta makanan tengahari paling kreatif bertemakan roket, akan memenangi hadiah menarik! Siapa tahu, mungkin anak korang yang menjadi pemenang.

14. KZ Science Post

Image via KidZania

Tempat: KZ Post
Tarikh: 25 Mei – 16 Jun 2019

Wawancara CitiZens di bandar KidZania Kuala Lumpur mengenai eksperimen sains kegemaran mereka dan tulis semua tentangnya di KZ Post!

15. Space Radio Station

Image via KidZania

Tempat: Stesen Radio
Tarikh: 25 Mei – 16 Jun 2019

Jom bincangkan tentang keajaiban galaksi dan angkasa lepas bersama DJ radio melalui program Sains dan Angkasa!

Oh ya, korang juga berpeluang untuk mendapatkan 40% diskaun pada tiket Program Sains dan Angkasa ni apabila korang beli tiket secara online dan menggunakan kod promo ATOM40. Wow, jimat banyak tu!

Tempoh pembelian adalah dari 19 April sehingga 31 Mei 2019.
Tempoh lawatan adalah dari 20 April sehingga 16 Jun 2019.

Image via KidZania

Menarik dan bermanfaat kan semua aktiviti-aktiviti ni? Dari duduk rumah je, apa kata korang bawak anak korang ke KidZania Kuala Lumpur. Mesti diorang terhibur dan teruja apabila dapat belajar tentang Sains dan ruang angkasa lepas ni.

Untuk maklumat lanjut, layari www.kidzania.com.my

Artikel di atas dipetik daripada portal OHBULAN! dan diterbitkan semula oleh SAYS Seismik.

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Leave a comment