“Haram Suami Makan Duit Isteri” - Gadis Kongsi Pesanan Ayahnya Buat Dia & Adik-Beradik

Seorang isteri pula perlu taat cakap suami, patuh arahan suami, turutkan kehendak suami.

Dalam sesebuah institusi kekeluargaan persoalan hak dan tanggungjawab adalah isu penting yang tidak boleh diambil mudah dan ringan kerana perkara ini melibatkan hukum syarak dan perintah agama

Image via iKahwin

Apabila seorang lelaki dan wanita telah pun sah diijabkabulkan maka secara rasminya masing-masing mempunyai tanggungan yang wajib dipikul. Hak isteri tanggungjawab suami dan hak suami tanggungjawab isteri.

Salah satu cabang hak isteri dan menjadi tanggungjawab suami yang utama adalah berkaitan urusan nafkah diri. ‘Nafkah’ bererti sesuatu yang dibelanjakan daripada mata wang atau seumpamanya bagi melengkapkan kehidupan seharian seperti makanan, minuman, pakaian dan juga tempat tinggal.

Tanggungjawab memberi nafkah diamanahkan kepada ketua keluarga dan suamilah yang memikul tugasan ini serta wajib baginya menjaga kebajikan isteri dan anak-anaknya. 

Image via Baitul Muslim

Seorang pengguna Twitter @raihanharon1 telah berkongsikan satu thread menjelaskan perihal nafkah dalam bahasa yang mudah dan senang difahami

Perkongsian sebanyak lebih 18 ribu oleh pengguna Twitter yang lain itu merupakan pesanan ayahnya buat dia adik-beradik.

Baca perkongsian tersebut di bawah:

Abah pesan kat abang:

"Dah kahwin nanti kena ingat haram suami makan duit isteri. Dalam duit suami ada bahagian untuk isteri, dan isteri berhak minta. Dalam duit isteri, semuanya isteri punya. Lelaki tak ada hak persoalkan ke mana isteri belanjakan dan gunakan."


But this thing is general. Kalau isteri memang tak kisah nak bagi dan halalkan, then nothing to be worried. Yet the basic is there, what belong to wife not belong to husband.

Tak de hak persoalkan, tapi boleh menasihati. I only share apa yg I faham je. Kalau ada yg salah, any corrections are warmly welcomed!

Yang pesan ini my abah. Abah I lelaki (of course lah kan). Dia sendiri akan ganti semua duit yang my mom guna untuk beli barang keperluan WALAUPUN my mom tak minta pun. And kami yang anak ni pun kalau guna duit sendiri beli keperluan asas, nanti abah akan tanya seorang-seorang, ada apa-apa nak claim?

I pun pelik jugalah kenapa abah buat macam itu. Then dia bagitaulah seperti di atas. I just don't get kenapa ramai orang bersikap denial. Hello abah I lelaki pun tak mcm itu sekali.

Guys, nafkah itu bukan bererti bagi apa isteri nak like barang mahal semua itu. Kalau isteri minta handbag harga 100k, nak kena bagi ker? Kalau memang monthly income you 1mil, then tak ada masalah lah sebab you mampu. Ini kalau 1k jer...kau ketuk kepala isteri itu sebab demand bukan-bukan.

Konklusinya, pada pendapat saya adalah sangat mulia isteri yang menolong meringankan beban suami dengan membelanjakan duitnya untuk keluarga tetapi bukan bermakna suami boleh sambil lewa dalam urusan pemberian nafkah.

Skop perbincangan topik ini sangat meluas. Banyak arguments dan opinions yang kita sendiri pun mcm 'oh really' , 'sumpahlah' , 'tf aku baca ni'...jadi cadangan saya ialah kalau korang nak penjelasan yang lebih terperinci dan sahih, rujuklah pendapat para ilmuwan yang diyakini kredibilitinya.

Ni pesanan abah kat aku pula (aku seorang je perempuan ya dalam family):

"Dah jadi isteri taat cakap suami, patuh arahan suami, turutkan kehendak suami. Sebab apa? Sebab suami dah berhabis banyak duit untuk isteri dari sebelum kahwin sampai lepas kahwin."

Exception: selagi mana tak melanggari hukum syara'.

Contoh situasi yang I maksudkan with 'persoal' is suami mampu dan wife nak beli handbag baru pakai duit sendiri or nak beli rumah baru or nak beli barang perhiasan baru, selagi tak mendatangkan kemudaratan, lelaki tak de hak nak persoal like "kenapa awak bla bla" , "daripada beli handbag baik bagi saya duit."

Isteri membazir? Ni common sense. Bazir = Allah tak suka = jadi saudara syaitan = boleh jadi makruh/haram. Bukan setakat isteri jer korang kena tegur, suami pun kalau membazir isteri kena tegur. Sebab apa? Ammar makruf nahi mungkar. Itu konsepnya!

Statement saya sebagai asas. Kemungkaran ialah limitation. Bila asas exceeds limitation, sesiapa yang tahu akan kemungkaran tu, WAJIB tegur si pelaku. Bukan setakat isteri/suami sahaja. Sesiapa yg tahu!!! Simple jer sebenarnya. Korang jer complicated kan. Nyampah tau. 

Penulis juga menyediakan beberapa ceramah dalam bentuk video untuk perkongsian bersama

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua di luar sana!

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Leave a comment