Ini Yang Anda Perlu Tahu Tentang Skim Bantuan Tunai Bulanan RM100 Baharu Selangor

Skim bantuan selama enam bulan itu akan bermula 30 Jun ini.

Enlarge text

Follow kami di WhatsApp ChannelsTelegramInstagram dan TikTok SAYS Seismik, jadi antara yang terawal untuk dapatkan berita serta artikel-artikel menarik.

Sejumlah 50,000 isi rumah berpendapatan rendah di Selangor bakal menerima bantuan tunai bulanan RM100 selama enam bulan di bawah inisiatif Baucar Kita Selangor

Program ini merupakan sebahagian daripada Pakej Pengukuhan Daya Tahan Selangor Fasa 1 bernilai RM140 juta, yang telah diumumkan pada April untuk membantu penduduk menghadapi peningkatan kos sara hidup, ketidaktentuan ekonomi global dan gangguan rantaian bekalan.

Bercakap selepas melancarkan inisiatif tersebut di mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) semalam, 15 Jun, Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari berkata proses pembayaran dijadualkan bermula pada 30 Jun.

SAYS.com
Image via Bernama

Bagaimana penerima bantuan dikenal pasti?

Menurut kerajaan negeri Selangor, program ini bertujuan untuk menyokong keluarga yang paling terjejas oleh inflasi, tekanan ekonomi, kehilangan pekerjaan dan penurunan pendapatan isi rumah.

Bantuan ini direka untuk menyediakan bantuan kewangan sementara dan membantu mencegah isi rumah yang terdedah daripada terus terjerumus ke dalam kemiskinan di tengah-tengah cabaran kos sara hidup yang berterusan.

Penerima akan dipilih melalui pangkalan data kerajaan sedia ada bagi memastikan bantuan sampai kepada mereka yang paling memerlukannya.

Antara pangkalan data yang digunakan ialah:

  • Inisiatif Bantuan Kehidupan Sejahtera Selangor (BINGKAS)
  • Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) kerajaan persekutuan

Apa yang akan diperoleh penerima manfaat?

Isi rumah yang layak akan menerima:

  • RM100 sebulan
  • Selama enam bulan berturut-turut
  • Jumlah bantuan sebanyak RM600 setiap isi rumah

"Kita akan mula meneliti senarai penerima bermula 22 hingga 23 Jun sebelum memaklumkan kepada mereka yang layak.

"Sasarannya supaya penerima boleh mula menggunakan bantuan RM100 sebulan itu bermula 30 Jun dan pembayaran akan diteruskan setiap bulan sehingga tempoh enam bulan," kata Amirudin.

Menurut kerajaan negeri Selangor, penerima yang layak akan menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) secara berperingkat bermula 23 Jun, lapor The Star.

Para penerima kemudiannya boleh mengesahkan maklumat mereka dan mengemukakan permohonan melalui portal Baucar Kita Selangor, bersama-sama dengan dokumen sokongan yang diperlukan.

SAYS.com
Image via Manan Vatsyayana/AFP

Kerajaan negeri Selangor juga mengumumkan beberapa langkah bantuan kos sara hidup yang lain

Kerajaan negeri sebelum ini telah mengumumkan subsidi pengangkutan awam bulanan sebanyak RM30 untuk 50,000 pengguna melalui aplikasi NINE.

Subsidi ini berkuat kuasa serta-merta dan boleh digunakan pada rangkaian van transit (DRT) Selangor yang responsif terhadap permintaan selama enam bulan.

Amirudin berkata program ini kemudiannya akan diperluaskan untuk merangkumi perkhidmatan pengangkutan awam lain seperti LRT dan KTM Komuter.

Selangor juga akan melancarkan program sarapan pagi percuma untuk 120,000 pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah.

Inisiatif ini akan meliputi 965 sekolah di bawah Jabatan Pendidikan Selangor dan Jabatan Agama Islam Selangor bagi meringankan beban kewangan ibu bapa.

Like Facebook, follow Twitter dan Instagram SAYS Seismik serta temui segala cerita 'mesti kongsi' sekarang!

Image via SAYS Seismik
Read more trending stories on SAYS

You may be interested in: