seismik

Makan Nasi Lauk Sayur Harga RM2, Reaksi Murid-Murid Ini Buat Saya Menangis Melihat Mereka

Inilah dia realiti hari ini. =(

Cover image via Hanizam Hassan/Facebook

Dalam zaman 'serba naik' ini, tidak mustahil sekiranya ada sesetengah kantin sekolah yang menjual makanan dengan harga yang agak mahal

Ini adalah realiti hari ini kerana sesetengah peniaga kantin sendiri tersepit dengan kenaikan harga barang keperluan yang kian meningkat hari demi hari.

Kalau dulu, dengan duit 30 sen pun kita sudah boleh beli karipap sebiji tapi kini dengan wang sebanyak itu kita hanya mampu bayar untuk air suam semata-mata. Jadi, apabila perkara sebegini terjadi, kesannya sudah tentu pada murid-murid sekolah terutamanya mereka yang berlatar belakangkan keluarga yang kurang senang.

Image via duitpintar.com

Begitulah kisah yang diceritakan oleh pengguna Facebook bernama Hanizam Hassan ini. Dia menangis melihat murid sekolah seusia anaknya makan dalam kelaparan.

Ya Allah...hanya kau yg tahu apa yg akn sy ceritakn di sini..adalah smata2 ingin meluahkn rasa hiba dn kasihan seorg ibu..dan demi Allah..tiada lgsung niat utk menaya atau mnjatuhkn org...sy mohon..pd ssiapa yg mmbaca tulisan sy ini fikir la sndri samada ianya patut atau tidak brlaku..kisahnya..Smlm swaktu rehat kelas koko..sy mnghantar bekal utk ank sy..dan duduk mkn di kantin sek..kmdian dtg seorg kwnnya dduk pula mkn disblahnya..apa yg sy lihat..cara murid itu mkn mmg dia tgh lapar sgt....sdgkn apa yg dimakan (dibeli dr kantin) hanyalah sedikit nasi putih dn sesikit sayur goreng..sy tanyakan..brp harga? Rm2.00..jwabnya spt hampa..smbil mnguis-nguis sayur spt mncari ssuatu..sy tnya lgi..lauk tu je?..dgn prlahan dia mnjwab..haah..dn..sy perhatikn slp 2-3 ×..suapannya mulai perlahan..seakan mkn trpaksa..sy tiba2 jd sebak yg teramat..dn rasa bersalah..krn dlm wktu yg sama ank sy sdg enak mnikmati nasi berlaukkan ayam goreng..kari dn syur..diam2 sy mnangis..

facebook.com

Toleh pula ke kiri..sorang lagi murid sdg menikmati nasi putih..dgn kpla ikan keli yg diletak sdikit kuah lada kot..Ya Rabbi...luluh hati...lihat sndri la pd gambar...jga Rm2.00..sy jga meniaga mknan..semua org nk untung..tp..jgn la smpai begini..jujur..ikhlas lah..krn mreka byr dgn duit..mreka lapar..wlaupn knk2 mreka jga ada rasa dn perasaan..xbolehkah mreka dilayan spt ank sndri..tk kesian ke..kita brniaga mncari rezeki..utk klrga jd darah dging dn mahukan kbrkatan..dunia akhirat..ptutnya brsyukur krn kita ditakdirkn brurus niaga dgn ank2 kecil yg sdg mncari ilmu..yg masih suci..yg bersih jiwanya..ahli2 syurga inshaAllah..Allah swt beri jln yg luas utk kita melabur saham utk akhirat..smbil mniaga..xnmpak ke..knp disia2kn..peluang ini..lbih kurang kira sdekah..rugi sgt ke..

facebook.com

Jangan lah krn mereka ank2 kecil yg xtau apa2..kita ambil ksmpatan..fikir tak..ank2 kecil spatutnya..disediakan mknan yg baik..yg berzat krn mereka dlm proses mmbesar sdg belajar ssunghuhnya Allah itu maha melihat...hibanya sy masih terasa hingga ke saat sy sdg msnulis ini..airmata masih juga x mahu berhenti..tambahan pula mereka ini kbnyakkannya bkn lah ank2 org sng..ayah ibu sibok mncari rezeki..dn percaya dgn kita utk mkn minum ank mereka smasa disekolah..tp amanahkah kita klu bgini?!..inilah puncanya ank2 sy setiasa ditemani bekal..bkn tujuan sy nk mnunjuk pndai jauh sekali utk mngajar..krn sy jga serba kkurangan..andai tulisan sy ini mnimbulkan rasa x puashati mana2 pihak..jutaan ampun dn maaf sy pohonkn..sy cuma meluahkan rasa dn pndapat sy shj..

facebook.com

Sehingga hari ini, post tersebut telah mendapat lebih 9 ribu shares dan 14 ribu likes. Rata-rata netizen berasa sedih dan bersimpati dengan kisah tersebut.

Inginkan lebih cerita menarik seperti ini? LIKE Facebook SAYS SEISMIK serta follow kami di Twitter dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Lagi cerita di sekolah: