seismik

[VIDEO] Throwback 15 Iklan Raya 'Evergreen' Dan Memang Legend!

Eh, siapa potong bawang ni? Ke ada habuk masuk mata?

Cover image via Youtube

Antara perkara yang dinanti-nanti orang ramai setiap kali nak menyambut hari lebaran sudah semestinya iklan Raya

Image via Tenor

Kalau dulu, orang ramai akan menunggu depan TV semata-mata nak menonton iklan Raya, sekarang sudah tidak perlu lagi kerana semuanya boleh didapati di hujung jari dengan adanya laman seperti YouTube, Facebook, Twitter dan lain-lain.

Iklan Raya ini mampu bermain dengan emosi penonton. Ada iklan yang mencuit hati membuat penonton tertawa, ada juga iklan Raya yang menusuk kalbu sehingga berjaya membuat penonton menangis.

Semua ini bergantung kepada jalan cerita iklan Raya tersebut. Setiap satu iklan ini mempunyai pengajarannya tersendiri. Ada iklan Raya dari tahun-tahun lalu yang sampai ke hari ini masih menjadi topik perbualan disebabkan oleh impak mendalamnya kepada orang ramai.

Berikut adalah senarai iklan Raya yang legend dan impactful di mata para penonton:

1. Tujuh beradik lupa beli daging lembu untuk Hari Raya

"Sesungguhnya syurga itu terletak di bawah tapak kaki ibu."

2. "Abah jangan lupa pakai lampin tau!"

Siapa tak nangis confirm hati batu!

3. Burung apa? Burung Murai. Burung apa? Burung Murai.

Banyak parodi dibuat sejurus selepas iklan ini keluar.

4. Ikan di laut, asam di darat, dalam periuk jadi muafakat

Persahabatan dua kanak-kanak; Raju dan Suparjo menjadi elemen kesepaduan dalam iklan Raya ini.

5. Tak semua dikurniakan nikmat beraya bersama keluarga

Dalam merayakan hari mulia, jangan lupakan nasib mereka yang beraya tanpa ibu bapa.

6. Duduk London 10 hari macam duduk 10 tahun

"Apo kono eh jang?"

"Oh, tak ada apa-apa Encik, itu kerbau lintas jalan.."

7. Kalau ada Wan Maimunah, tak sah tak sedih!

Pasti perit hanya dengan memikirkan hari di mana ibu bapa atau sesiapa sahaja orang yang kita sayang pergi.

8. Yang jarang balik kampung tu, jenguk lah mak ayah nak Raya ni

Jangan jadi seperti ini. Bila sudah tiada, baru nak menghargai.

9. Baliklah kampung :(

Kasihanilah ibu bapa yang berada di kampung itu. Pulanglah beraya.

10. Pengorbanan seorang ayah

Merasa juga ayahnya untuk naik motor besar. :D

11. "Ombak jahat!"

Mulia sungguh hati adik Man ini.

12. "Mak okay tak?" "Mak okay."

Kerja sampai bila-bila pun takkan habis, hargailah keluarga anda.

13. Ikatan silaturahim jangan pernah terputus

Selagi hayat dikandung badan, takkan putus tali persaudaraan.

14. "Sebab aku kan abang"

Gaduh macam mana pun adik beradik tetap darah daging kita kan?

15. Gigihnya balik Raya dalam ribut

Simple saja iklan ini tapi tetap mencuit hati.

Dalam banyak-banyak iklan Raya ni, mana satu kegemaran anda?

Kongsi dengan kami di ruangan komen di bawah! :)

Image via Giphy

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Jom tengok balik iklan Raya tahun-tahun sebelum ni!

You may be interested in:

Leave a comment