seismik

[VIDEO] Lelaki Ini Bagi Pengajaran Penting Buat Mereka Yang Suka Buang Sampah Merata-rata

Jangan jadikan tabiat buang sampah merata-rata ni!

Cover image via Twitter @TypicalMalaysian

Pernah tak anda tengok orang senang-senang je buang sampah merata-rata tanpa ada rasa bersalah pun?

Masa itu, apa tindakan anda, hanya memandang, tegur orang itu ataupun malas nak panjang cerita terus ambil dan buang sampah di tong sampah yang berdekatan?

Percaya tak sebenarnya ramai orang yang hanya memandang dan mengkritik dalam diam sahaja bila ternampak orang buang sampah merata-rata ini. Kadang-kadang kita tahu bahawa sikap itu salah tapi sebab tidak mahu jadikan ia isu besar jadi hanya mampu 'menggeleng kepala' sahajalah.

Jarang sekali kita dapat lihat orang yang berani menegur atau mengajar mereka yang kurang pendidikan sivik ini.

Image via Giphy

Namun, tular di laman Twitter sebuah video bagaimana seorang lelaki memberi pengajaran pedih kepada seorang individu yang membuang sampah merata-rata

Video tersebut dikongsi oleh pengguna Twitter, Typical Malaysian menunjukkan sebuah kereta membuang sampah di atas jalan raya sewaktu terperangkap di dalam kesesakan lalu lintas. 

Kemudian, muncul pula seorang lelaki yang mengutip sampah tersebut dan meletakkannya di cermin depan kereta tersebut dan berlalu pergi. Kalau dilihat ia kelihatan seperti satu perbuatan yang biasa namun memberikan pengajaran yang sangat besar kepada netizen.

Setakat ini, video berdurasi 25 saat itu telah mendapat lebih 7 ribu ulang kicau dan juga hampir 6.5 ribu tanda suka.

Lihat video penuh di bawah:

Susulan itu, ramai warganet yang berpuas hati dengan cara lelaki tersebut menangani individu tersebut

Respect sangat dengan lelaki itu! Semoga lepas ini netizen beringat-ingat sikit kalau nak buang sampah tu.

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Mungkin boleh jadikan artikel ini sebagai dorongan:

Leave a comment