Wanita Kongsi Rakaman CCTV Ada ‘Benda’ Lalu-Lalang Ruang Tamu Pukul 3 Pagi

Ada yang kata 'gula-gula'. Atau ia hanya serangga semata-mata?

Enlarge text
Cover ImageCover image via @einaaziz.my / Threads

Follow kami di WhatsApp ChannelsTelegramInstagram dan TikTok SAYS Seismik, jadi antara yang terawal untuk dapatkan berita serta artikel-artikel menarik.

Seorang wanita baru-baru ini berkongsi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di rumah ibunya pada pukul 3 pagi

Dikongsikan oleh @einaaziz.my di Threads, terdapat beberapa gerakan seperti asap atau kabus yang dapat dilihat berlegar-legar di ruang tamu rumahnya.

Dia telah berkongsi dua video menunjukkan situasi yang sama dan pergerakan asap itu seolah-olah seperti satu entiti yang cuba menampakkan diri tetapi tidak terkeluar.

"Pagi tadi periksa CCTV rumah mak, apa benda yang banyak lalu-lalang pukul 3 pagi ni ya? Aktif sampai pagi. Tak pernah ada sebelum ni. Ada yang boleh bantu jelaskan?" katanya.

SAYS.com
Image via @einaaziz.my / Threads

Bukan debu, bukan semburan pewangi dan bukan nyamuk

Menurut Eina setelah menjawab persoalan netizen asap-asap tersebut bukanlah daripada alat semburan pewangi.

"Tak ada sis, kalau nyamuk setiap hari pun ada. CCTV ni lama dah pasang, cuma pergerakan yang ni, CCTV rakam banyak kali pagi tadi," katanya lagi.

SAYS.com
Image via @einaaziz.my / Threads

Video hantaran ini juga telah menerima maklum balas ramai pengguna Threads yang pernah merakam gerakan asap-asap sebegini melalui CCTV mereka.

"Rumah sepupu saya pernah kena macam ni. Mula-mula fikir positif habuk atau serangga. Tpi tak sampai berapa hari hilang positif. Habis dia jatuh kan barang-barang dalam rumah semua.Bingkai sijil gambar dalam bilik semua jatuh berkecai. Tilam bantal habis di campak ke bawah. Panggil ustaz datang rupanya memang ada yang terperangkap dalam rumah tak boleh keluar. Dia datang ikut orang hantar perabot malam-malam sebelum kejadian. Azan satu rumah semua bilik bukak semua pintu tingkap alhamdulillah dia keluar. Takde lagi lepas tu dekat cctv." kata mohdtaufiqraja di Threads.

SAYS.com
Image via @einaaziz.my / Threads

"Dua minggu sebelum nenek saya meninggal, cctv dekat kampung hari-hari kesan pergerakan bermula jam 12-3 pagi. Disebabkan saya seorang boleh akses CCTV tu, saya seorang lah hadap segala misteri itu..hahahhaha," kata fiza_z88 di Threads.

Seorang netizen menjelaskan waktu Maghrib adalah waktu aktif syaitan dan pada pukul 2-3 pagi dikaitkan dengan gangguan sihir atau jin. Tetapi objek samar-samar ini berkemungkinan hanyalah serangga.

"Secara amnya, waktu Maghrib hingga awal malam adalah tempoh utama syaitan dan jin dilepaskan dan berkeliaran.Walau bagaimanapun, waktu 2 hingga 3 pagi sering dikaitkan dengan waktu aktif entiti tertentu (seperti gangguan sihir atau jin yang berdamping dengan manusia), namun objek bergerak samar yang terakam pada CCTV biasanya berpunca daripada:Serangga: Labah-labah, nyamuk, atau rama-rama yang terbang sangat dekat dengan lensa CCTV. Apabila terkena pantulan lampu inframerah (infrared),ia kelihatan besar, bercahaya, dan bergerak ganjil.Pantulan Cahaya (Refleksi): Lampu kereta, pantulan cermin, atau pergerakan bayang-bayang pokok di luar tingkap.Pergerakan Debu: Habuk kecil yang berterbangan di udara," kata noraaziznbc di Threads.

Adakah rakaman berkenaan adalah sesuatu entiti misteri? Atau hanyalah serangga yang terbang dekat dengan lensa yang menyebabkan pantulan cahaya yang bertukar menjadi kabur sehingga terlihat seperti kepulan asap.

Video penuh di sini:

View on Threads

Like Facebook, follow Twitter dan Instagram SAYS Seismik serta temui segala cerita 'mesti kongsi' sekarang!

Image via SAYS Seismik
Read more trending stories on SAYS

You may be interested in: