Terbaiklah Cara Farah Lee Ajar Anak Hafal Surah Al-Quran! Ibu-Ibu Lain Boleh Cuba Tips Ini

Maream Esabel yang kini berusia 4 tahun bukan sahaja pandai mengaji bahkan boleh mengalunkan surah Al-Fatihah serta surah 3 Qul dan beberapa lagi ayat-ayat Al-Quran yang lain.

Ibu bapa mana yang tidak menginginkan anak-anak mereka menjadi hafiz dan hafizah

Apa yang diperlukan bagi membolehkan kanak-kanak menjadi hafiz dan hafizah adalah dengan mendidik mereka mendalami Al-Quran sejak kecil lagi.

Image via Google

Bahkan ianya tidak mustahil untuk anak-anak menghafalnya kerana mereka diibaratkan seperti kain putih dan mempunyai daya ingatan serta memori yang bagus untuk mengingati ayat-ayat Al-Quran.

Bukan itu sahaja, sambil kita mengajar anak-anak menghafal, secara tidak langsung kita pun sebenarnya turut membaca Al-Quran juga sekali gus memberi manfaat buat kita untuk dijadikan bekalan di akhirat kelat dada mereka, Insyaa Allah ianya dapat memberi syafaat di akhirat kelak.

Personaliti media sosial dan pengasas rangkaian baju Omma Esabel, Farah Lee telah berkongsikan cara dia mengajar anaknya, Maream Esabel cara-cara menghafal beberapa doa dan surah Al-Quran semenjak permata hatinya itu berusia setahun lagi!

Maream Esabel yang kini berusia 4 tahun bukan sahaja pandai mengaji bahkan boleh mengalunkan surah Al-Fatihah serta surah 3 Qul dan beberapa lagi ayat-ayat Al-Quran yang lain.

Anak kecil itu telah mula diperdengarkan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran semenjak dari dalam kandungan lagi. Pada masa yang sama, semasa mengandungkan anaknya itu, Farah Lee turut mengamalkan pemakanan yang sihat kerana baginya, 'You are what you eat'.

Di samping itu, Farah Lee sentiasa memperdengarkan alunan ayat-ayat Al-Quran seperti memasangnya dalam rumah, di radio dan mengaji di antara waktu solat bagi membiasakan buah hatinya itu mengenali kalam Allah SWT ketika masih kecil ini.

Perkongsian yang dibuat pada Julai tahun lepas ini mendapat perhatian ramai dan boleh dijadikan pedoman buat ibu bapa di luar sana yang inginkan anak-anak mereka menghafal ayat-ayat Al-Quran dari kecil.

Baca perkongsian penuh di bawah:

Esok exam hafazan be like.

Since last year lagi ramai tanya omma macam mana train Maream hafaz al-Fatihah, 3 Qul, doa walaupun baru setahun lebih. Terbaru Maream hafaz surah Taha 1-6. Hmm.. Sorry tau macam ignore soalan korang selama ni haha sebab nak share tapi takut orang cakap pepoyo pulak mengajar tu ni. Anak baru sorang, kecik lagi pulak tu. Long way to go, nanti besar anak entah jadi apa. And all the negative thoughts.

Then fikir balik, alah kalau ikhlas nak share supaya bermanfaat pada yang nak memanfaatkan, why not kan? Yang penting pandangan Allah, yang lain persetankan, kan? Hiks. Jadi inilah dia. Omma share apa yang omma buat je. Ini bukan mengajar, ini bukan tips. Omma tak layak pun. Just apa yang omma amalkan pada Maream (she is now 2 years 11 months old). If rasa berguna boleh dipraktikkan, kalau tak, boleh dipersetankan muahaha.

But please bear in mind, lain budak lain perkembangan, lain environment kehidupan, lain character. Boleh cuba but no pressure. Go slow and easy, for them and for yourself as well Omma memang bercita-cita nak dedahkan anak-anak dengan Quran dari kecil so before kahwin lagi selalu baca tips-tips parents. Ni kira omma buat experiment jugak lah, melalui pemerhatian, pembacaan, keinginan dan logik akal. Ok muqaddimah yang panjang macam biasa.

So basically:

1. Masa pregnant omma selalu baca surah Maryam, Taha, Yusuf dan Ar-Rahman. Then masa tidur omma akan pasang audio ayat Quran. Dorang boleh dengar dunia luar kan even dalam perut so since dalam perut lagi omma dah biasakan dia dengan alunan Quran.

2. Since Maream baby, sebelum tidur omma akan dodoikan Maream dengan ayat-ayat ni: al-Fatihah, ayat Qursi (terang hati), Taha 1-6 (lembut hati), al-Hasyr 21-24 (ruqyah), ar-Rahman 1-5 (disayangi menyayangi), an-Naba 1-10 (omma kekonon nak hafaz juzuk 30 tapi ini je yang lekat dalam kepala muahaha), al-Inshirah (kemudahan hidup), 3 Qul (ruqyah) + mana-mana ayat yang omma sedang hafaz. So mungkin sebab ulang-ulang dengar, dia pun dapat hafaz secara tak langsung. Alah, macam anak-anak selalu dengar lagu Didi & Friends, kejap je mulut dah 'Semut berkawad satu satu horaa horeyy' tak?  Sama lah macam ayat Quran jugak. Cuma mungkin susah sikit sebab bahasa tak biasa. Tapi dah besar ni kadang dia request taknak omma dodoikan mengaji, nak lagu Boboiboy, Bebaskan Kuasamu.

3. Then bila dia dah besar sikit, dalam kereta or time lepak-lepak omma selalu buat test. Baca, then minta dia sambung. Yang pelat-pelat boleh stress-kan ajar bacaan yang betul. Tapi takyah nak expect kita sedang buat oral test budak SPM. Dalam 10 kali, bernasib baik kalau 1 kali dia respon dengan jayanya. Kids being kids, but us adult should be an adult too. Keep cuba dengan cara yang berbeza dan menarik, disamping kesabaran maksima disisi.

4. In between Maghrib dan Isya' kalau takde hal, omma akan peruntukkan masa tu untuk baca Quran dan spend quality time dengan Maream; sembang dengan dia. So time ni kalau mood dia dan omma ok, omma akan ajar dia mengaji. Ajar mana sangat lah budak 2 tahun pun haha tapi just untuk dia biasakan yang interval tu should diperuntukkan untuk hal kerohanian dan family quality time.

5. Dan kat rumah audio ayat Quran omma akan on 24/7 non stop. Omma perasan, walaupun omma mengaji biasa, ada ayat yang Maream boleh guess dan sambungkan. Maybe sebab dia repeatly dengar from that audio. So rasanya, after this bila anak dah besar, nak ajar Quran pun mudah sebab ayat-ayat tu dia dah biasa dengar. Tinggal nak diajar properly je.

6. Oh ya, pemakanan pun mainkan peranan kot, "You are what you eat". Masa pregnant omma memang jaga makan. Fast food, caffein memang avoid. Banyak makan makanan sunnah dan fish oil (neurogain). Maream pun masa bawah setahun memang fully on breastmilk dan makan homemade food sahaja. Sekarang, gula-gula, jajan dan fastfood omma hadkan. Dia banyak makan proper food, vege and fruits. Dan gadget pun dikawal ketat.

7. Just to let you know, Maream belum kenal pun arabic alphabet, apatah lagi tajwid. Proper schedule mengajar pun omma takde. I will keep it this way since dia pun kecil lagi. Taknak pressure dia sangat. Biar dia sayang Quran dengan kemahuan sendiri (with my effort of course).

So ini jelah kot. Maream ni pun mungkin dia jenis cepat pickup. Mungkin apa yang omma buat tu tak bantu dia hafaz pun cuma omma je perasan lelebih. Again, omma just share apa yang omma amalkan yang mungkin effective, untuk korang yang bertanya. Untuk anak korang maybe boleh adjust sesuai dengan umur, preference, environment dan lifestyle kalian. Banyak lagi sharing mak ayah yang anak hafiz hafizah berjaya korang boleh google dan baca. Selamat mencuba dan selamat kawal diri supaya tak jadi monster mihmihmih.

Semua yang baik dari Allah, ini semua jika bermanfaat juga ilham dari Allah. Alhamdulillah ala kulli hal. #ommabebel

[TB2years7months] #mareamesabel

Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat semua! :)

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Leave a comment