"Malasnya Nak Make Up Tebal-Tebal!" - Gunakan 5 Cara Simple Ini Untuk Tampak Menawan

Lebih mudah sebenarnya. Yang penting, tidak memakan masa yang lama untuk bersiap. ;)

Ada tiga jenis wanita dalam dunia ini. Ada yang suka pakai make up tebal, ada yang suka pakai make up sikit-sikit je dan ada tu tak suka pakai make up langsung!

Image via Giphy

Tak semestinya tak make up tebal, tak cantik. Sebenarnya boleh aje anda pakai make up yang simple/light tapi wajah anda masih nampak seolah-olah anda memakai make up yang tebal. Ada tips yang perlu anda tahu dan belajar.

Ingin tahu bagaimana? Baca di bawah:


1. Pelembap kulit wajah (moisturizer) yang mempunyai SPF

Image via Giphy

Kalau tak nak guna concealer atau foundation, anda boleh gunakan moisturizer. Dengan moisturizer muka anda akan nampak lagi fresh. 

Sebelum itu, anda boleh cuba moisturizer CYBER COLORS Nude Tinted Moisturizer dan Dr.G Brightening Sunscreen. Kedua-dua produk ini mengandungi SPF50.

2. Pilih warna lipstick yang lebih terang

Image via Giphy

Anda boleh gunakan lipstick yang berwarna terang untuk nampak lebih menyerlah walaupun sebenarnya anda tidak memakai full makeup pun. Dengan warna yang betul pun sudah boleh nampak lebih WOW!

Nak guna liptint pun boleh. Barulah nampak ala-ala Korean girl!

Antara lipstick yang best untuk anda cuba ialah Pupa: the Vamp! Cantik sangat warnanya.

Pupa: The Vamp.

Image via SASA

3. Gantikan foundation dengan CC Cushion

Image via SASA

Satu lagi tips yang menarik adalah anda hanya perlu gunakan CC Cushion Foundation ini tanpa perlu menggunakan foundation langsung.

Dengan CC Cushion, anda boleh meratakan tona kulit sebab CC Cushion ini merupakan color correcting cream. Jadi, ia akan menutupi parut dan juga bintik-bintik hitam di wajah. Boleh juga tambah blusher atau bronzer untuk tampak lebih cantik.

Untuk produk yang terbaik, anda boleh cuba produk Cyber Colors Black Label Essence Veil Nude Cushion Foundation ini. Memang puas hati.

4. Gunakan maskara sahaja. Hampir lengkap dah make up anda!

Image via SASA

Tak perlu eyeshadow pun. Anda boleh guna maskara untuk bahagian mata. Memang nampak lebih natural. Anda juga digalakkan guna maskara yang lebih volume untuk bulu mata nampak lebih tebal seperti maskara Sasatinnie EXTREME 3XL LASH MASCARA.

Tak perlu pakai fake eyelash pun.

5. Tips terakhir, kening mesti kena on point

Image via SASA

Kalau tak nak nampak over, andaboleh elakkan code berwarna hitam. Guna warna coklat atau coklat gelap. Brow Pencil dari Eleanor Brow Shaper ini memang sangat best untuk digunakan. Senang nak ratakan.


Hmm persoalannya sekarang, macam mana cara untuk anda beli semua produk-produk di atas?

Image via Giphy

Senang je. Anda boleh dapatkan semua barang ini hanya di SASA

Boleh tanya je kepada sales person di situ. Kalau anda masih lagi blur tak tahu mana satu tona yang sesuai, mereka akan tolong carikan dan cuba di tangan atau muka anda untuk pastikan produk itu betul-betul sesuai dengan anda atau tidak.

Image via imgur.com

Paling best sekarang ini ada diskaun sehingga 70% di SASA. Wah, bestnya kalau dapat shopping!

Image via SASA

Jadi, untuk anda yang masih tercari-cari lagi makeup apa nak beli, jom pergi ke SASA! Yang paling penting, semua produk make up ini semua memang berbaloi. Warna-warna pun cantik dan terang.

Ada pelbagai jenis produk makeup dan skin care yang dijual dengan harga yang berbaloi.

Anda boleh check out di bawah untuk produk kecantikan yang memang murah-murah di SASA:

Image via SASA

Image via SASA

Image via SASA

Image via SASA

Atau, anda boleh layari laman web SASA di link ini!

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Leave a comment