x

seismik

"Tak Perlu Lari Guna Tali" - Guru Cipta Alat Untuk Bantu Murid Masalah Penglihatan Berlari

Terbaik cikgu!

Cover image via @cguazam (TikTok)

Follow kami di Telegram, jadi antara yang terawal untuk dapatkan berita dan artikel-artikel menarik di SAYS Seismik.

Selain ibu bapa, guru merupakan insan yang disanjungi kerana mereka turut membekalkan ilmu kepada kita

Bukan itu saja, mereka membimbing dan menunjuk ajar setiap muridnya dengan penuh tanggungjawab. Tidak pernah merungut dan mengucapkan kata penat.

Sama seperti video yang tular baru-baru ini di TikTok yang memaparkan seorang guru membantu anak muridnya yang mempunyai masala penglihatan dengan mencipta sebuah alat telah mencuri tumpuan ramai. 

Lihat video penuh itu di bawah: 

@cguazam

Ramai tanya ttg versi awal.Sebijik mcm trolley pasaraya .Tapi Alisya waktu ni gembira sgt sebab 1st time lari xperlu pegang bahu cikgu @ guna tali.

original sound - K H A I - K H A I

Cipta alat bantu untuk anak murid yang mempunyai masalah penglihatan berlari

Menerusi video yang dimuat naik oleh Cikgu Azam, kelihatan dia sedang membuat test run berkenaan alat yang diciptanya di kawasan sekolah. 

Apa yang lebih menarik perhatian adalah apabila dia bersifat inovatif dan kreatif untuk mencipta satu alat bantu murid yang mempunyai masalah penglihatan supaya mereka boleh berlari tanpa memegang bahu atau memegang tali. 

Dengan adanya alat bantu itu, anak muridnya yang mempunyai masalah penglihatan dapat berlari dengan mudah dengan bantuan tolakan guru dari belakang. 

Lihat video sambungan penuh itu di bawah:

@cguazam

Balas kepada @damiabakery Rasa sangat bersalah pa bila ramai yg menangis.xberniat nk buat mcm tu.maaf..cikgu kongsikan video yg ceria sikit

bunyi asal - Cikgu Azam - Cikgu Azam

"Terima kasih cikgu, terlalu ikhlas terpancar di wajah cikgu" - Netizen

Dalam pada itu, hasil tinjauan di ruangan komen mendapati rata-rata netizen turut rasa kagum dan terharu dengan guru itu. Malah, ramai yang berterima kasih dan memuji pengorbanan guru tersebut. 

Ketika artikel ini diltulis, video itu berjaya mendapat 646K tontonan, 48K tanda suka da 1K komen di TikTok.

Berikut di bawah merupakan antara komen menarik daripada netizen di TikTok:

Bangga ada cikgu macam Cikgu Azam, terima kasih cikgu! :D

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Image via SAYS Seismik

Baca lagi artikel menarik di SAYS Seismik: