30 Musim Yang Jadi Ikutan Budak-Budak Zaman 90an

Berbeza dengan zaman sekarang, dulu semua tunggu musim.

Pada zaman 90an, segala permainan dan koleksi adalah bermusim. Bila ada seorang yang start main, semua orang akan ikut. Antaranya:

1. Skateboard

Kalau siapa boleh buat skill, dialah yang paling hebat.

2. Rollerblade

Image via FFeMagazine.com

Yang ini bagi mereka yang tak berapa meminati skateboard.

3. Basikal

Image via Blogspot.com

Kalau musim orang main basikal, satu kawasan perumahan akan main basikal.

4. Layang-layang

Ada yang beli dan ada yang buat sendiri. Selepas itu, lawan siapa punya boleh terbang paling tinggi. Ada jugak yang langsung tak terbang.

5. Yoyo Pro-yo

Image via YoyoNation.net

Siapa yang ada yo-yo ni mula-mula ye ye je nak belajar skill konon nak jadi hebat macam Yo-Han.

6. Kad Snap, Old Maid, Donkey, Happy Family dan lain-lain

Image via Wordpress.com

Ada ke yang tak pernah main kad ni?

7. Papan snakes and ladders...

Image via Jameseaton.org

8. ... dan papan Saidina

Image via Blogspot.com

Semua orang duduk dalam rumah. Basikal-basikal semua diabaikan.

9. Kad Pokemon atau Digimon

10. Skuter

Ini benda yang paling advance sekali selepas skateboard dan rollerblade.

11. Kasut belakang ada lampu

Image via TheGloss.com

Bila pijak, lampu akan kelip-kelip.

12. Kasut ada roda satu

Image via TradeNote.net

13. Gelang tali persahabatan

Image via Tokopedia.com

Bagi yang pandai buat, sama ada akan jual atau bagi kawan dia. Siapa yang ada gelang ni maksudnya dia memang cool lah.

14. Tali benang ada nama

Image via Blogspot.com

15. Kertas bintang

Image via Wordpress.com

Selepas itu, simpan dalam balang sebagai hiasan.

16. Gasing

Image via Blogspot.com

Masih ingat lagi perkataan "pakok" dan "zim"?

17. Rounders

Image via Blogspot.com

Kalau musim rounders, padang akan jadi penuh!

18. Badminton

Image via Blogspot.com

Kadang-kadang satu barisan rumah main badminton berjaringkan pagar rumah.

19. Skipping atau lompat tali

Image via Blogspot.com

Tak ada duit nak beli tali skipping? Getah kan ada!

20. Permainan Pocket Digimon

Image via Thevocket.com

Antara perbualan yang popular:

A: "Jom kita lawan Digimon!"
B: "Jom."
A: "Tapi tak boleh main racun taw."
B: ....................

21. Lawan pemadam

Lagi menarik kalau pakai pemadam bendera negara.

22. Penutup botol atau cepe

Image via Thevocket.com

Paling sakit hati kalau lawan dengan orang yang power sebab langsung tak dapat jalan.

23. Pistol mainan

Image via Republika.co.id

Riuh kawasan rumah dengan bunyi tembak tembak.

24. Senapang kayu

Image via Blogspot.com

Budak-budak dulu mana ada main paintball.

25. Bola tekan

Image via Blogspot.com

Gigih gunting satu per satu kadbod untuk buat satu team bola. Pemain simpanan pun ada tau.

26. Ting-ting

Image via Blogspot.com

Tak kisah, lelaki ke perempuan ke semua pun main sekali.

27. Batu seremban

Image via Glogster.com

Yang ni macam main cepe jugak la. Elakkan main dengan orang yang hebat.

28. Lawan guli

Image via Blogspot.com

29. Baling selipar

Image via shaffik.com

30. Permainan perang titik atau kepong

Image via Blogspot.com

Leave a comment