Minat Ambil Gambar Guna 'Smartphone'? Serlahkan Bakat Fotografi Dan Menangi RM83,000

Tertakluk kepada peranti Huawei sahaja.

Artikel ini ditaja oleh Huawei.



Sejak HUAWEI P30 dan P30 Pro dilancarkan baru-baru ini, nampaknya rata-rata pengguna teruja dengan keupayaan telefon pintar ini untuk mengambil gambar sehingga 50x zoom

Korang tengok jelah ramai orang yang berebut untuk mendapatkan HUAWEI P30 dan P30 Pro dan upload gambar yang mereka rakam di media sosial untuk membuktikan betul ke tidak, model terbaru HUAWEI ni boleh rakamkan gambar yang cun walaupun selepas dizoom. Korang ada try juga tak?

Jom ambil gambar dan menang peranti HUAWEI

Boleh dikatakan sekarang ni, semua orang memiliki telefon pintar mereka sendiri dan selalu merakam detik-detik indah menggunakannya, sebelum dimuat naik ke media sosial.

Haa.. Sebab tulah HUAWEI tak nak ketinggalan untuk menguji sejauh mana kemampuan korang untuk merakamkan gambar yang terbaik hanya dengan menggunakan smartphone jenama HUAWEI ni.

Korang berpeluang untuk menangi barangan HUAWEI seperti smartphone terbaru HUAWEI P30 Pro, HUAWEI P30, HUAWEI NOVA 4, HUAWEI Watch GT dan banyak lagi.

Tempoh peraduan ini berlangsung pada 4 April-5 Mei 2019

HUAWEI Rewrites the Rules of Photography

Haa.. Korang mesti teruja kan nak sertai peraduan ni, kan? Meh kami share sikit kategori yang dipertandingkan. Gambar yang korang rakam juga tak terhad kepada satu kategori saja ya.

Apa yang bestnya, gambar korang rakam berpeluang untuk menyertai peraduan NEXT Image Awards yang menawarkan hadiah wang tunai sebanyak RM83,140 (USD 20,000) serta pelbagai lagi hadiah menarik.

Kategori:

1. Wajah/
Faces - Experimentasi identiti dengan merakamkan gambar portrait

2. Melangkaui jarak/Going the distances - Meneroka tempat dan mencuba sesuatu yang baru. Rakamkan juga moment korang dengan menggunakan feature seperti tele-lens, super wide angle atau macro-shooting

3. Hello, Life
! - Berkongsi emosi dan inspirasi dalam kehidupan seharian

4. Papan cerita/Storyboard - Berkongsi cerita menggunakan 9 frame - gambar grid yang memaparkan perkembangan cerita yang bermakna

5. Hashtag emosi/#Emotion tag - Mengekspresikan emosi melalui gambar yang diambil

6. Kehidupan/Life now - Rakamkan cerita melalui video 30 saat

Setiap penyertaan dalam NEXT Image Awards akan melayakkan korang untuk mendapat baucer HUAWEI bernilai RM50.

Lihat koleksi gambar yang dirakamkan menggunakan telefon pintar HUAWEI. Cun weh!

Image via Kang Lip Sinn

Ini ada contoh gambar yang dirakam menggunakan telefon pintar HUAWEI. Kami share juga kategori yang layak gambar-gambar ini sertai. Mana tahu boleh bagi korang idea nak tangkap gambar macam mana nanti.

Image via Abeden Mung

Kategori yang layak disertai:

  • Going the Distance
  • Hello, Life!
  • #Emotion Tag

Image via Abeden Mung

Kategori yang layak disertai:

  • Going the Distance

Image via Amsyar Naaif

Kategori yang layak disertai:

  • Going the Distance,
  • Hello, Life!

Image via Faliq Fahmie

Kategori yang layak disertai:

  • #Emotion Tag
  • Hello, Life!

Kategori yang layak disertai:

  • Going the Distance
  • #Emotion Tag

Kategori yang layak disertai:

  • Going the Distance,
  • #Emotion Tag

Jom sertai Huawei Rewrites the Rules of Photography

Cara penyertaan peraduan ni mudah je:

LANGKAH 1:

  • Ambil gambar secara kreatif menggunakan telefon pintar HUAWEI
  • Korang boleh upload gambar penyertaan korang sehingga 30 gambar untuk satu akaun
  • Pastikan gambar korang ada “watermark” HUAWEI pada imej yang diambil
LANGKAH 2:
  • Sertakan kapsyen paling kreatif (tidak lebih 20 patah perkataan)
  • Sertakan hashtag (maklumat hashtag seperti di bawah)
LANGKAH 3:
  • Muat naik imej ke media sosial korang
  • Pastikan akaun media sosial ditetapkan dalam mood ‘Public’

Image via mashable.com

So, tunggu apa lagi! Rakamkan gambar korang dengan HUAWEI dan sertai HUAWEI Rewrites the Rules of Photography. Mana tahu korang pemenang yang dicari.

All the best!

Image via tenor.com

Artikel di atas dipetik daripada portal OHBULAN! dan diterbitkan semula oleh SAYS Seismik.


LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Leave a comment