makan

5 Kafe 'Insta-Worthy' Baru Di Johor Yang Wajib Anda Pergi. Do It For The Gram!

Semuanya Muslim-friendly, yay.

Cover image via @yeon_cafe (Instagram) & @elaine_manmann (Instagram)

1. Yeon Cafe, Taman Pelangi

Kafe ini menghidangkan makanan Korea seperti tteokbokki, ayam goreng spicy, bimbimbap dan pelbagai dessert yang sedap dan cantik. Bukan kek je yang ada, ada scones, mochi puff, muffins dan macam-macam lagi! Apa yang menarik, mereka menawarkan pakej painting. You guys boleh spend time painting dengan kawan-kawan. 

Alamat:

12, Jalan Perang,
Taman Pelangi, 80400 Johor Bahru.

Waktu operasi:
Isnin & Ahad (11am - 6pm).
Rabu - Sabtu (11am - 8pm).
Tutup setiap hari Selasa.

Dapatkan maklumat lanjut di Instagram.

2. Pitaya Project, Ulu Tiram

Paling best di kafe ini is environment yang sangat cantik. Super industrial-chic style, dihiasi dengan pokok-pokok. So sedap mata memandang. Apa yang menarik, kafe ini specialises in makanan yang berasaskan dragonfruit. Kebanyakan dessert dan makanan diperbuat daripada buah naga. 

Alamat:

14, Jalan Tiram Sejahtera 3,
Taman Perindustrian Tiram Sejahtera 81800 Ulu Tiram.

Waktu operasi:
Setiap hari (10.30am - 5.30pm).
Tutup setiap hari Isnin. 

Dapatkan maklumat lanjut di Instagram

3. Plantherapy, Taman Eko Perniagaan

Peminat dessert boleh datang ke sini. Dessert yang ada bukan sahaja cantik dan estetik. Sumpah sedap. Dah la sedap, Insta-worthy lagi. Sooo perfect! Kafe ini sangat Instagrammable, bangunan yang seperti kaca diamond tu perfect untuk jadikan tempat you guys bergambar. 

Alamat:

8, Jalan Ekoperniagaan 2/7,
Taman Ekoperniaggan, 81100, Johor Bahru.

Waktu operasi:
Setiap hari (10am - 7pm).
Tutup setiap hari Isnin. 

Dapatkan maklumat lanjut di Instagram

4. The Wild Mint, Taman Gaya

Kalau you guys suka tempat yang spacious, this is the perfect place for you. Makanan yang sedap seperti laksa prawn, classic breakfast dan banyak lagi. Portion pun besar, boleh share dengan partner. Siapa yang suka OOTD? Yes, banyak tempat boleh posing yay. 

Alamat:

No 10, The Gaya Garden, Jalan Gaya 1,
Taman Gaya 81800 Ulu Tiram.

Waktu operasi:
Setiap hari (8.30am - 4.30pm).
Tutup setiap hari Selasa. 

Dapatkan maklumat lanjut di Instagram

5. Shaka by Poke Twins

Tengah diet? Tapi nak pergi kafe? Come here, at Shaka! Shaka menawarkan pelbagai makanan yang sihat. Memang perfect untuk sesiapa yang on diet. 

Alamat:

155, Jln Beringin,
Taman Melodies, 80250 Johor Bahru, Johor.

Waktu operasi:
Selasa - Ahad (10am - 10pm).
Tutup setiap hari Isnin. 

Dapatkan maklumat lanjut di Instagram

Jom ajak kawan-kawan dan family... Cafe hopping time, let's do this for the gram!

Image via GIPHY

Untuk dapatkan banyak lagi artikel seperti ini, LIKE Facebook Seismik Makan serta FOLLOW kami di Instagram sekarang!

Image via Seismik Makan

Jom tengok kafe-kafe yang Instagrammable:

Jom make over dapur:

Nak belajar masak? Jom dapatkan gajet-gajet dapur ini: