seismik

“First Time Dengar” - Tular Gadis Ini Membebel Dalam Loghat Pahang Buat Netizen Terpegun

Orang Pahang mana suaranya?

Cover image via @sayangkuathirahputeri (TikTok)

Follow kami di Telegram, jadi antara yang terawal untuk dapatkan berita dan artikel-artikel menarik di SAYS Seismik.

Dalam Malaysia, terdapat pelbagai loghat popular yang kita sering dengar antaranya dialek Kelantan, Perak, Melaka, Negeri Sembilan dan lain-lain lagi

Namun begitu, pernah tak anda mendengar loghat dari negeri Pahang? Mesti ramai dekat sini yang jarang atau tidak pernah langsung tahu tentang loghat Pahang bukan?

Sama seperti sebuah video viral di TikTok ini yang memaparkan seorang gadis bercakap dalam loghat Pahang mencuri tumpuan ramai.

Lihat video penuh tersebut di bawah:

Spontan bercakap loghat Pahang, rupa-rupanya ramai yang first time dengar

Menerusi perkongsian video daripada Budok Lepeh, kelihatan dia cuba melakonkan sebuah sketsa dalam loghat negeri Pahang.

Apa yang membuatkan ramai tertarik melihat video itu adalah cara percakapannya yang jarang kita dengar selama ini dan sekali dengar ia seakan sama dengan campuran loghat negeri Perak dan Kelantan.

"Deras lah Selemoh, ngape aok ni anter ngat? Aok kerobek mende ke muke ter? Tak payohlah nok bersolek sangat, nok pergi pasor je pun. Aok nok suruh ikan ter crush ke aok ke?"

"Haih! Kang tak pasal-pasal ikan ter ikut ke aok berderu-deru. Puas pulok satu pasor tu karang. Deras lah!" katanya.

"Jarang nak dengar loghat Pahang, so nice! Selama ni duk ingat Pahang takda loghat pun" - Warganet

Ketika artikel ini ditulis, video tersebut telah berjaya mendapat 1.3M tontonan, 131.2K tanda suka dan 7.8K perkongsian di TikTok.

Rata-rata warganet turut terhibur mendengar loghat Pahang gadis itu. Malah, ada pula yang tidak faham langsung apa yang dikatakannya.

Berikut di bawah merupakan antara komen menarik daripada warganet di TikTok:

Seronok juga dengar loghat Pahang ni, bolehlah belajar sikit-sikit kan :)

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Image via SAYS Seismik

Baca lagi artikel menarik hanya di SAYS Seismik: