Ajaib! Gugusan Pasir Ini Timbul Di Tengah Laut Dan Beri 'Effect' Cermin Yang Menakjubkan

Seakan magik!

Image via TSG #KasiJadi

Pernah dengar tak 'Sasaran Sky Mirror' yang terletak di Kuala Selangor ni?

Haa mungkin ada yang tak pernah sebab Sky Mirror ni agak rare dan susah nak jumpa. Kalau tak silap, tempat ini mula viral di media sosial sejak tahun lepas dan terus menjadi bahan bualan orang ramai selepas itu.

Bayangkan tiba-tiba ada orang jumpa satu kawasan lapang yang luas dan dilitupi dengan air laut cetek yang memberi pemandangan memukau. Sekali tengok memang sebijik macam Shallow Lake di Iceland, tempat di mana Shah Rukh Khan dan Kajol berlari berpelukan dalam klip video Gerua.

Ini dia!

Image via Sony Music India/YouTube

Sky Mirror di Kuala Selangor turut disamakan dengan Salar De Uyuni, sebuah tanah lapang berupa garam rata yang luas yang terletak di Bolivia.

Salar De Uyuni.

Image via imgur.com

Melihatkan pada gambar-gambar yang viral tersebut, saya sebagai seorang kaki jalan teringin sungguh nak lihat sendiri keindahan Sasaran Sky Mirror. Mula-mula tengok gambar, rasa macam tak percaya tempat sebegitu rupa boleh wujud di Malaysia. Di Selangor pulak tu!

Saya pun tertanya-tanya, "Kat mana sebenarnya tempat ni ya?" Macam mana nak pergi?"

1. Mulakan research di Internet

Pada satu hari minggu, saya ambil keputusan untuk buat research di Internet tentang di mana dan bagaimana untuk ke situ. Ternyata, sumber-sumber yang ada di Internet memang tak banyak, yang ada pun kebanyakannya dalam bahasa Cina. Susah betul nak cari info dalam Bahasa Melayu.

Cari punya cari, tiba-tiba saya terjumpa ini:

Image via Adventoro

ADVENTORO!

Adventoro merupakan sebuah agensi pelancongan yang menawarkan pelbagai pakej menarik untuk kaki jalan dan kaki adventure. Nak jadikan cerita, timing saya memang kena pada waktu itu kerana Adventoro ada menawarkan pakej day trip ke Sky Mirror. Memang cun lah!

Tanpa membuang masa, saya terus call dan arrange segala keperluan untuk trip tersebut. Rasa tak sabar sangat nak pergi!

2. Misi ke Sasaran Sky Mirror bermula!

Let's go!

Image via TSG #KasiJadi

Kami semua bertemu di meeting point atau istilah lainnya jeti pada pukul 10.30 pagi. Sampai saja di tempat berkumpul, kelihatan ada ramai lagi orang dan deretan bas yang turut sama ingin pergi ke Sky Mirror.

"Eh ramainya orang! Tapi, kenapa semua orang Cina?"

Jangan salah faham, jauh sekali niat saya untuk menjadi seorang rasis atau bersifat perkauman. Cuma agak janggal rasanya melihat puluhan warga Cina sedang berkumpul menunggu giliran untuk menaiki bot.

Tempat berkumpul.

Image via TSG #KasiJadi

Rupa-rupanya, baru saya tahu Sky Mirror ini sememangnya amat popular di kalangan Chinese-speaking-Chinese community. Kebanyakan mereka datang dengan menaiki bas pelancong beramai-ramai berkonsep Rombongan Cik Kiah. Manakala masyarakat lain memang tak ramai, boleh kira pakai jari. Hehe.

Image via TSG #KasiJadi

3. Wajib beli atau bawa props ke Sky Mirror untuk tujuan bergambar

Nasib baik ada gerai ni.

Image via TSG #KasiJadi

Untuk dapatkan gambar yang cantik dan lebih cinematic, anda wajib membawa props berwarna-warni yang pastinya akan membantu menaikkan nilai estetika sesebuah gambar. Nanti saya tunjuk perbezaan gambar yang ada props dengan yang tak ada props. Memang berbeza!

Kami yang tidak tahu menahu tentang itu berasa bertuah sebab ada gerai kecil ini yang menjual pelbagai barangan menarik yang sesuai untuk dibawa ke sana.

Mula-mula rasa macam tak nak beli sebab kami dah pakai baju merah terang (bukan semua), jadi tak ada masalah nak nampak visible dalam gambar. Tapi selepas berfikir 10 kali, akhirnya jadi juga kami beli payung. Sekurang-kurangnya dapat juga kami berteduh sedikit di bawah panas terik matahari. Serius memang panas!

4. Jom naik bot!

Oh lupa nak beritahu. Untuk sampai ke sini, rasanya Waze dan Google Maps memang tak dapat nak beri lokasi yang begitu tepat. Tapi boleh je kalau nak search 'Sky Mirror'. Cuma tak berapa pasti tentang ketepatan lokasi tersebut sebab nama jeti ni memang tak ada dalam aplikasi tu.

Kalau ikutkan, lokasinya terletak di Jeram, Kuala Selangor. Tapi ada jugak yang kata kat Sungai Buloh sebab situ memang kawasan Sungai Buloh pun. Memang agak confuse sikit sebenarnya. Sama ada kat Kuala Selangor atau Sungai Buloh, saya pun tak pasti sebenarnya.

Mungkin kalau nak senang boleh search nama tokong ni kot. Cuma masalahnya saya tak ingat pulak namanya.

Ini tokongnya.

Image via TSG #KasiJadi

Setelah menunggu lebih kurang sejam setengah (tak tahulah kenapa lama sangat), akhirnya dapat juga kami naik bot. Satu bot boleh memuatkan lebih kurang 30 orang kalau tak silap. Tak besar mana pun bot nya.

Ini teh tarik ke sungai?

Image via TSG #KasiJadi

Image via TSG #KasiJadi

Jam menunjukkan pukul 11.50 pagi ketika itu dan perjalanan bot mengambil masa tak sampai 30 minit untuk ke Sky Mirror. Dengan perlahan bot menyusuri kawasan sungai berpaya yang agak cetek pada mulanya. Di sini kami boleh lihat lambakan burung Bangau berkeliaran, beterbangan, jalan-jalan cari makan, dan berehat di habitat mereka yang agak panas dan kering.

5. Selamat tiba di Sky Mirror!

Setelah hampir 30 minit perjalanan, kami akhirnya sampai di Sky Mirror. Woohoo excited! Ajaib betul tempat ni. Sedang kami menyusuri lautan Selat Melaka, tiba-tiba ada satu gugusan pasir yang sangat luas in the middle of nowhere. Dan gugusan pasir ni memang langsung tak tenggelam. Air laut yang mengalir kat atas pasir ni terlalu cetek tak sampai buku lali pun. Padahal keliling memang penuh dengan lautan biru. Seakan magik!

Sky Mirror!

Image via TSG #KasiJadi

Tapi mula-mula ada rasa sceptical sikit sebab sebaik saja sampai, mata kami disajikan dengan kehadiran puluhan, malah ratusan manusia di situ.

"Aduh, ramainya orang! Macam mana nak ambil gambar cantik tanpa di-photobombed oleh orang lain?" dengus hati kecil kami.

Dengar cerita, Sky Mirror ni memang sentiasa penuh dengan lautan manusia pada setiap hujung minggu. Untunglah siapa yang buat bisnes bot kat sini. Kalau tak nak bersesak, bolehlah pergi pada hari bekerja, Isnin sampai Jumaat ya.

Tengoklah betapa ramainya manusia. Maklumlah weekend.

Image via TSG #KasiJadi

Masa kami pergi ni, cuaca sangat panas. Bayangkanlah kami perlu berjemur di bawah terik matahari selama sejam lebih pada pukul 12.30 tengahari. Sebelum pergi, pastikan korang standby dengan tuala kecil, atau topi di kepala, dan kalau pakai lengan panjang lagi bagus untuk mengelakkan effect belang di lengan. Nak lagi best, bawak payung.

Oh lupa, bawak jugak air mineral satu botol besar bagi tujuan hidrasi. Kat sini langsung tak ada tempat berteduh. Jadi, memang terpaksa tahan bahang kepanasan yang membakar setiap inci kulit pada setiap saat. Nasib baiklah tempat ni berangin.

6. Tak macam cermin pun?

Hmmm, adakah Sky Mirror ini hanya indah khabar dari rupa? Well, itu apa yang saya rasa masa mula-mula sampai dan ketika percubaan pertama saya mengambil gambar. Dah lah penuh dengan manusia, nak dapatkan effect pantulan cermin tu pun bukan main susah.

Rasa macam kena game.

Take 1: Gagal dengan jayanya.

Image via TSG #KasiJadi

Take 2: Masih gagal.

Image via TSG #KasiJadi

Tengok orang lain punya gambar kat Instagram semua lawa-lawa. Memang menjadi betul effect pantulan tu. Macam mana entah diorang buat.

Kenapa gambar orang lain lawa gila?

Image via Instagram @shiauhui91

Cita-cita datang ke Sky Mirror ni untuk ambil gambar cantik-cantik untuk dimuat naik ke Insta. Kalau gambar lawa, baru boleh dapat banyak likes. Tapi selepas beberapa percubaan, hasil gambar masih berada pada tahap noob dan amatur. Nak dapatkan 10 likes pun susah rasanya.

7. Nasib baik tempat ni besar gila

Yes, Sky Mirror ni memang sangat luas! Walaupun ada ratusan manusia datang pada masa yang sama, masih ada banyak lagi spots yang tak berpenghuni, sesuai untuk mendapatkan gambar yang lebih cinematic tanpa dicemari oleh tetamu yang tak diundang.

Bila dah jauh dari orang ramai, barulah ada mood sikit nak ambil gambar. Lama-kelamaan, effect pantulan cermin tu dah nampak sikit-sikit. Tapi hasilnya masih kurang memberangsangkan.

Image via TSG #KasiJadi

Seperti yang dijanjikan sebelum ini, jom tengok perbezaan gambar yang ada props dengan gambar yang tak ada props. Korang nilailah sendiri perbezaannya di bawah:

Tak ada props.

Image via TSG #KasiJadi

Ada props. Kan lebih nice tu.

Image via TSG #KasiJadi

Tak ada props.

Image via TSG #KasiJadi

Ada props.

Image via TSG #KasiJadi

Beza kan?

Sememangnya, siapa-siapa yang datang ke sini WAJIB untuk bawak props yang warna-warni. Kalau tak, gambar mesti jadi kurang menarik. Melainkan kalau effect pantulan tu betul-betul menjadi.

Tapi untuk dapatkan pantulan tu, kenalah try and error banyak kali dan practice sampai dapat. Once you know the trick, tak ada masalah dah lepas tu.

8. Selepas beratus-ratus gambar diambil, akhirnya effect pantulan semakin jelas kelihatan. Yes!

Tadaa!

Image via TSG #KasiJadi

Oh well, hasil yang saya dapat ni takdelah gempak mana pun. Kalau tengok gambar orang lain lagi lawa-lawa belaka rasanya.

Cuma rasa puas hati jugaklah sebab mula-mula ambil gambar memang langsung tak nampak pantulan kat air cetek tu. Macam nak give up pun ada jugak.

Tapi akhirnya dapat jugak tahu teknik macam mana nak ambil gambar supaya pantulan tu kelihatan seakan-akan cermin. Practice makes perfect katanya kan. Betul lah tu. Hehe.

Tadaa lagi!

Image via TSG #KasiJadi

Tipsnya sebenarnya tak susah mana. Meh sini saya share sikit semoga bermanfaat:

1. Pergi kat spot yang tak ada orang. Lagi best nak bergambar dan lebih privacy.
2. Lebih elok pilih spot yang nampak permukaan air sahaja. Konon-konon macam tengah terapung bila berdiri kat situ. (Kalau korang tengok gambar-gambar saya di atas, ada sesetengah gambar yang ada banyak tompok pasir. Tak berapa cantik sangat hasilnya.)
3. Kalau nak dapatkan pantulan lebih elok, pilih spot yang airnya tenang dan tak ditiup angin. (Sebab angin kat situ agak kuat.)
4. Sebelum ambil gambar, tengok dulu dengan mata kasar sama ada nampak atau tidak effect pantulan tu. Kalau pantulan tak jelas, sila re-angle dan carilah sudut yang betul-betul jelas sampai dapat. Mesti ada.
5. Bila dah nampak effect cermin dengan mata kasar, baru boleh ambil gambar!

Cak!

Image via TSG #KasiJadi

Lagi satu, saya nampak ada fotografer sampai berbaring dan dekatkan lensa kameranya pada permukaan air. Punyalah gigih ambil gambar. Mungkin korang boleh cuba cara ni untuk dapatkan hasil yang terbaik. Saya tak buat sebab tak nak kotor dan malas. Lol.

Sedikit tips dan Q&A untuk ke Sky Mirror:

Kat mana jeti untuk pergi ke Sky Mirror ni?

- Nama jeti tu ialah jeti Kuala Sungai Buloh (kalau tak silap) di Jeram, Kuala Selangor. Lokasinya berdekatan dengan Burger King Jeram. Boleh Waze 'Sasaran' jugak.

Ni haa.

Image via Google Maps

Macam mana nak pergi?

- Jujurnya, saya pun tak tahu sangat. Tapi kalau nak senang, pergi saja ke laman web Adventoro, beli pakej, dan mereka akan uruskan segalanya from A to Z. Lagi senang. Sebab kalau nak pergi sendiri macam leceh je.

Book terus kat sini lagi senang!

Image via Adventoro

Nak pakai baju apa?

- Baju biasa je. Tapi pakailah baju terang benderang barulah stand out sikit bila bergambar. Lebih elok bawak pakaian lebih sebab takut basah nanti.

Berapa lama aktiviti di Sky Mirror?

- Lebih kurang sejam atau sejam setengah, tak termasuk boat ride.

Apa lagi nak kena bawak?

- Props, props, and more props. Lol. Oh, jangan lupa bawak tuala kecik untuk diletakkan di kepala sebab panas, and water too. Duit pun of course kena bawak. Takkan nak buat pekasam kot.

Boleh ke nak pergi sorang-sorang?

- Better pergi in a group lah. Seronok sikit ada kawan-kawan. Boleh tolong ambilkan gambar. Nak buat gambar lawa-lawa pun boleh. Kalau sorang-sorang macam hambar je. Gambar pun tak cantik nanti.

Apa lagi ya? Rasanya itu je kot.

Ding ding ding! Ada satu pengumuman menarik untuk semua pembaca artikel ni. Serius korang tak boleh miss!

Adventoro dengan murah hatinya ingin memberi DISKAUN 10% kepada siapa-siapa yang membeli pakej melalui laman web mereka!

Image via Adventoro

Korang hanya perlu gunakan kod baucar "SPECIALFORSAYS.com" dalam setiap pembelian. Kod baucar ini akan memberi:

1. Diskaun 10% untuk setiap pembelian pakej
2. Tiada had minimum/maksimum
3. Boleh kongsi dan gunakan kod ini seberapa banyak yang korang nak
4. Pembelian sah sehingga 30 November 2017 (boleh travel pada bila-bila masa)

Pilih saja mana-mana pakej yang anda suka, dari pakej 'BEST SELLERS' sehinggalah ke 'TOP DESTINATIONS' dan banyak lagi

Image via Adventoro

Dengan Adventoro, travel akan jadi lebih mudah, selesa, dan menenangkan. Tak payah pening kepala nak fikir pasal itinerary atau tentatif dan tak payah buat research sebab segalanya akan disediakan oleh team mereka yang begitu dedikasi dalam memberikan servis terbaik!

Apa tunggu lagi, layari adventoro.com dan pilih mana-mana pakej yang korang nak pergi. Rugi kalau lepaskan diskaun 10% ni.

Selamat mengembara semua!

Follow kami di Instagram @tsgkasijadi untuk lebih banyak adventure dan gambar-gambar yang WOW!

TSG #KasiJadi adalah sekumpulan sahabat yang tak henti-henti berkeliaran. Mana kami mahu pergi, kami kasi jadi!

A post shared by TSG #KasiJadi (@tsgkasijadi) on

Leave a comment