seismik

Lihat Bagaimana 4 Sekawan Ini Jelajah Bumi Iceland Selama 15H14M Cara Bajet. Seronok Gila!

DISCLAIMER: Itinerari ini tak begitu lengkap, cuma anggaran sahaja.

Cover image via Twitter @zaczahari

Siapa kata percutian di luar negara akan memakan duit and perbelanjaan yang tinggi? Tak semestinya. Kalau anda pandai berjimat, kos tak akan setinggi yang disangka pun.

Image via Giphy

Seperti perkongsian seorang pengguna Twitter iaitu Zaczahari baru-baru ini telah 'bongkar' rahsia dan tips beliau serta tiga rakan lain bercuti di Iceland dengan percutian bajet.

Menarik, bukan?

Ingin tahu bagaimana caranya? Baca perkongsian penuh di bawah:

‘Saddam, tahun depan jom raya sambil tengok Aurora?’

Here we go:

Percutian budget backpackers ke Iceland (15 hari 14 malam). I would say it’s an adventurous island. Worth it if you love nature.

Ground ~ RM3500.
Flights return ~ London | Keflavík (Iceland) RM650

First, Iceland ni boleh buat 2 cara;

~Golden Circle (1st Photo)
~Ring Road (2nd photo).

Kami buat Ring Road so automatically dah cover Golden Circle. Please do clockwise dari Reykjavík sebab nanti ending akan dapat tempat yang cantik cantik. Aku akan bg tips and tricks nanti!

Golden Circle.

Image via Twitter @zaczahari

Ring Road.

Image via Twitter @zaczahari

Hari pertama:

Touch down dari London dekat airport Keflavík, terus cari company yang kami sewa kereta (City Car Rental), dia sediakan shuttle ke hub lebih kurang 10 minit dari airport. Kami sewa myvi baru 1.5SE. No, actually Hyundai i10 okay la untuk 4 orang. Haha.

Lepas ambik kereta kami terus ada masalah sebab kena drive belah kiri. Kekok la sat 20 minit.

Decided untuk terus pergi town(Reykjavík) visit;

1. Sight-seeing town
2. Hard Rock Cafe
3. Hallgrímskirkja
4. The Sun Voyager

Misi mencari makanan pun bermula. Supermart Bonus merupakan supermart paling murah di Iceland.

Lagi sekali down sbb harga barang:

Telur ayam RM2 sebiji
Ayam sekoq RM65
Itik sekoq RM250
& kami belum pasti status halal. End up kami beli fishballs RM110(35pcs) & jugak potato.

Fyi, memang kami perlukan raw meat or fish since chef dah bawak rempah ratus especially serbuk kari, bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dll. Rice cooker pun bawak!

Aku malas cerita sangat pasal makan sebab 2 hari pertama kena makan fish balls tadi!

Hari kedua:

Travel 3 tempat di bawah ni lebih kurang 200km also as known as Golden circle tadi.

1. Kerið (Volcanic crater)
2. Geysir (nanti tengok video bawah ni)
3. Gullfoss (waterfall)
4. Þingvellir aka Thingvellir (National Park)

Lepas habis Thingvellir, isi minyak kereta pula

Harga dia 1 litre = 229 Icelandic Krona. Lebih kurang RM9.70/litre ambik dari rate kami tukar duit. Sekali isi minyak RM300++! Tp city car rental tadi ada bg discount if isi minyak dekat selected station dalam 3% less.

Hari ketiga:

Ingatkan nak chill and easy, so kami decide untuk p mandi hot spring named Reykjadalur. Bangun seawal 5am sebab tak mau ramai orang. Sekali kena hiking 3.5km lebih untuk sampai, tapi berbaloi sebab suhu 5’c tapi ayaq hangat sampai ngilu nak rendam teloq!

Paling best bila lepas penat panjat bukit, dapat sungai air panas pula. Fuh, layan habis!

Mandi diselimuti hijauan gunung ganang, padu tuan tuan. 2-3 jam jugak kami berendam. Kembang sikit! Hahaha.

Ni ada lagi few gambaq time on the way naik dan turun, time hiking naik tu banyak jugak biri biri, boleh la buat teman borak.

Petang bangun tidur pusing Reykjavík. Pergi tower Perlan, konon nak dapat gambar satu town dari atas, tapi dapat ni je. Haha.

Lepak konon nak layan sunset, tapi terlalu sejuk kami tak tahan then decide untuk p cari masjid. Aku bawak ja kawan kawan aku p masjid tp aku tunggu dalam kereta. Kahkahkah.

Jangan expect masjid tu macam masjid Malaysia, masjid dia dekat rumah kedai ja tu pun tingkat atas sekali.

Di Iceland, orang Islam ada lebih kurang 1,000 orang sahaja walaupun penduduk di sana ada melebihi 300,000 orang

Depa pun borak la dgn imam. Inilah org ckp kalau kita ingat tuhan, Dia akan ingat kita(aku tumpang). Imam ckp ada lamb halal dekat Bonus. Bersorak gembira la apa lagi. Lupa pulak nk ajak dia selfie.

Masjid tingkat atas.

Image via Twitter @zaczahari

Tips tambahan untuk pelancong Muslim:

Imam cakap 2 dari 5 tempat sembelihan kat sini adalah halal. Depa x boleh letak logo halal sbb akan jadi issue. So ada 2 cara nk identify halal lamb kt iceland;


1. Yg ada tulis Sauðárkrókur, tgk dekat pack number 1 zoom tempat aku bulat tu.
2. Plastik yg ada cop ‘ks’ ni.

Lamb dia murah gila, harga lebih kurang RM70 for 2kg! Apa lagi makan lamb je la selama 12 hari remaining!

Dan, day 3 masih lagi tanpa Aurora Boraelis. :(

Hari keempat:

Hari ni distance cover lebih kurang 250km. So bangun lewat sikit sebab makan lamb banyak sangat. Hehe ni antara few places for that day:

1. Strandarkirkja (church)
2. Brimketill
3. Gunnuhver (geothermal area)
4. Valahnúkamöl

Banyak lagi tempat menarik yang disinggah untuk ambil gambar:

Gambar kuda tu just stop tepi jalan.Lepas tu boleh main main dengan Icelandic horses ni. Very friendly, sesuai dengan makwe yang suka kuda!

Gambar last tasik Grænavatn, tak ada water flow pun tapi air biru nak mati.

Hari kelima:

Check out dari Rumah A, kami terus pack dan bergerak lebih kurang 600km ke north of Iceland (Akureyri). Tapi along the way tu ada few places yang kami drop by untuk ambik gambar. Kena lalu terowong bawah air toll 1000 krona (rm43 per car).

Ini antara tempat menarik ketika dalam perjalanan ke Akureyri (rumah B):

1. Glanni waterfall
2. Hvitserkur
3. Glumbær turf house
4. Tempat nak tengok Icelandic Seal tapi dia dekat batu tengah so tak nampak dalam camera.

Sampai dekat Akureyri pun dah lewat sikit, dalam pukul 8-9 pm macam tu and stay sini 3 hari 2 malam, jalan dia boleh tahan, ada terowong tapi satu lane. Kalau ada kereta opposite kau kena stop tepi and give way. Negara kaya tapi kedekut terowong!

Gambar rumah ni aku lupa ambik!

Hari keenam:

Lepas 600km travel kemarin, kami penat so free and easy je for today. Kami just visit town Akureyri and jalan jalan sikit. Visit church and port. Kami ingat nak beli fresh fish sekali depa tak jual hahahahaha.

Hari ketujuh.

Menyambut sambutan Raya Haji di Iceland!

Otw ke rumah C ni banyak tempat menarik, dengan berbaju melayu abang abang slumber je turun ambik gambaq siap lompat2 lagi, suhu 7’C sejuk geng!

1. Godafoss (waterfall)
2. Hverfjall (something to do with volcano)
3. Lake Krafla
4. Dettifoss

Tips untuk mengetahui jika tempat itu adalah tempat pelancongan, boleh refer gambar pertama:

Gua tu ayaq panas, sikit lagi sebab sejuk aku nak terjun. Nasib teringat aku ni tak reti berenang.

Lepas penat berjalan, sampailah ke rumah C. Rumah paling mahal selama berada di Iceland!

Lepas penat berjalan tadi sampai la rumah C lebih kurang pukul 9 malam. Ni ada sikit aku sempat ambik video. Ni rumah termahal kami sepanjang kt iceland, satu malam RM800. Kawasan dead area dan check in sini 3 hari 2 malam jugak. East Iceland.

Hari kelapan:

Antara hari paling rilek. Keluar rumah 10 minit lepas tu balik. Keluar pun dan pulang dengan gagal. Pergi local mart nak beli roti, macam roti gardenia buku tu harga dia dekat RM30. Terus keluar kedai balik rumah balik. Hahaha.

Dah alang alang free and easy kami rehat je sebab malam ni ingat nak pergi hunting aurora. Abbas kata dia takkan lena, akan baring pandang cermin ni sebelum kami keluaq.

Hari kesembilan:

Abbas yang plan nak tunggu aurora pun tak tahan, so kami lena dulu. So decided nak bangun pukul 1. Nak jadi cerita terlajak tidur bangun pukul 3.15am. Hahaha bangun terus siap siap, banyak tempat best hari ni! Sebelum checkout makan ni je!

Plan bangun awal tu salah satu sebabnya nak pergi ‘tasik cermin’ tempat Kajol menari dalam cerita Dilwale tu. Kalau lewat nanti ramai,tak best la nak ambik gambaq.
Here we go, Zac Rukh Khan.


Lokasi: Stokksnes, Iceland.

Beberapa tempat yang disinggah selepas Tasik Cermin ini adalah:

1. Jökulsárlón
2. Svartifoss
3. Fjaðrárgljúfur
4. Green Lava Walk (stop tepi jalan ja)

Beralih ke rumah D pula..

Hari kesepuluh:

Hari air terjun sedunia!

1. Gljúfrabúi
2. Seljalandsfoss(dilwale)
3. Skógafoss (dilwale)
4. Air terjun rahsia(wajib pergi)

Air terjun rahsia ni sangat cantik, nama dia ada tapi aku lupa, kami dapat coordinates je dari dalam blog. Ni coordinatenya - (63.526894, -19.482543).

Air terjun rahsia tu please pergi, sebab rasa macam cerita avatar. Jangan gusar bila nak jalan ke sana. Memang tak ada orang rasa curious la sikit. Kami lepak sana 2-3 jam jugak, lepas tu balik dan masih menaruh harapan terhadap Aurora Borealis. Hmm..

Hari kesebelas:

Hari ni bangun awal sebab nak pergi tempat famous plane wreckage. Pukul 4am kami dah bangun. Kena jalan pergi dan balik dalam 7-8km, cuaca time jalan dalam 2-3’C. Sejuk teruk dengan angin laut lagi.

Lokasi: Sólheimasandur Plane Wreckage.

Berjalan kaki lebih kurang 40-45 minit, stop sekali sebab nak hisap rokok. Kami p awal sebab tak mau sebok dengan orang ramai. Nak ikutkan tak boleh panjat plane tu, tapi kami terikut ikut Shah Rukh Khan. So terpaksa la panjat. Nak marah, marah SRK!

Kami lepak dekat wreckage ni lebih kurang 2-3 jam.

Antara tempat menarik yang menjadi tarikan adalah:

1. Reynisfjara (batu marble)
2. Icelandic Puffins (camera phone je so jauh sikit sorry buruk haha)
3. Dyrhólaey
4. Reynisdrangar

Hari kedua belas:

Hari ni memang nak keluar awal, pukul 3 kami dah bangun sebab nak siap siap nak pergi mandi pool air panas. Member aku suruh aku pergi amik botol air sebab nak kena hiking sikit kejap lagi nak pergi pool tu.

Aku pun keluar macam biasa then aku terpandang langit. Dalam hati eh ada awan la. Makin lama dia makin bertukar hijau.

Aku tunggu 5 saat....

BOOMM! AURORA BOREALIS GUYS! Terus aku pergi panggil budak budak ni. Haha Ya Allah time tu rasa nak solat subuh awal sikit.

Nampak tajuk asal thread ni kan? Memang tujuan asal kami nak cari aurora borealis pun. Dapat jugak la walau 5 minit. Rasa puas gila lepas tu. Cantik nak mampos dengan mata kasar, kami dapat sikit the dancing aurora tu.

Aurora muncul menjelang waktu subuh. Kira-kira selepas 10-15 minit, terus cerah

Kami pun terus pergi hiking untuk mandi pool air panas. Hari ni nak rileks je la. Sambil makan nasi putih kambing masak asam.

Lepas balik mandi air terjun kami balik rumah D untuk check out, then gerak ke Reykjavík ke rumah E pulak. Sampai rumah E ni sort of like a cabin. So rehat sini dulu. Nampak peluang cerah untuk aurora lagi sekali.

Hari ketiga belas:

Bangun lewat dalam before tengah hari, tapi chef kami Firdaus dah bangun awal untuk siapkan sarapan. Memang terer dia siap buat capati!

Petang sikit lepas lunch, kami ke Blue Lagoon Iceland, sadly 3-4 days before kami buka webpage dia memang ticket sold out, just kami p ja la nak tengok.

Opinion aku pasal Blue Lagoon, bukan aku nak jealous sebab tak boleh masuk tapi too expensive. Ticket normal dalam 78€ lebih kurang RM370, ada yang murah sikit slot satu jam last pukul 9pm-10pm dalam RM200 lebih. Air dia dari geothermal power station, not natural.

Dua hari terakhir:

Kami tak buat apa sangat just lepak rumah buat makan makan sikit sambut ketibaan Aurora dua hari lepas. Haha day 15 tu terus ke airport balik London lepas hantar kereta sewa.

Kesimpulannya, ini merupakan kos yang perlu disediakan selama 15 belas hari berada di Iceland:

1) Hotel: average satu malam RM130 per person.
2) Kereta untuk 14 hari: RM3400/4 ~ RM850.
3) Petrol: 3200km, RM2000/4 ~ RM500.
4) Makan: RM18 seorang satu hari.
5) Entrance Kerid & Tasik Cermin: RM17 & RM34 (dua tempat ni je kena bayar yang kami pergi).

1) Kereta; ambik full insurans so lebih safe. Pintu kereta bila nak keluar dan masuk kena sentiasa pegang. Angin kuat boleh patah pintu.

2) Petrol; kalau buat Ring Road pastikan minyak sentiasa penuh. Petrol pump jauh jauh!

3) Toilet; ada yg free dan kena bayar. Bayar +-RM8.
4) Minuman; minum je air paip, lagi sedap dari spritzer!

5) Makanan; bawak rempah ratus yg sesuai untuk masak lamb. Makan lamb je selama 2 minggu, murah dan sedap!

6) Blue lagoon; Book awal.

Kurangkan hari dekat north and east. Nothing much they can offer. Lebihkan Reykjavik and Vik ok.

Ni ha team aku:

1) Kiri; Ketua rombongan (Sadam) 
2) Paling besaq; Chef (Firdaus Zahir) masak memang tip top habaq ja nak makan apa. Thanks doih.
3) Aku; AJK displin (gerak bangun tidoq) dan tugas tugas khas.
4) Kanan; Pembaca peta dan punca kesesatan (Abbas).

Akhir sekali, rokok jangan lupa beli kt KLIA, sini RM50 sekotak.

Ada yang marah awat xletak flight dari KL, sebelum tu actually kami pergi Paris, Manchester and London. Sorry!


Apa apa boleh pm okay? Aku mintak maaf sebab aku rasa semak sikit sebab banyak sangat tweet. Enjoy! Salam.

Selamat bercuti!

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Artikel menarik lain hanya di SAYS Seismik:

You may be interested in:

Leave a comment