[GAMBAR] 'Optimus Prime' RM1.4 Juta Milik Sultan Johor Pecah Rekod Trak Termahal Di Dunia

Luaskan Kuasamu Johor!

Ini ialah trak 'Optimus Prime' yang digunakan dalam filem blockbuster Transformers 4: Age of Extinction...

...dan ini pula 'Mack Truck' paling mahal di dunia milik Sultan Johor yang rupanya seakan-akan 'Optimus Prime'.

Amacam? Cukup garang tak?

Image via SAYS

Lepas tengok pada trak Sultan Johor tu, lebih kurang macam ni lah reaksi kami:

Image via tumblr.com

"Memang dahsyat!." Itu saja respon yang kami rasa paling sesuai diberikan untuk trak yang super fantastic ini.

Trak 'Mack' paling mahal di dunia ini telah diserahkan kepada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dalam lawatan baginda ke Brisbane, Australia tempoh hari

Trak 'Mack' milik Sultan Johor dilancarkan di Brisbane, Australia.

Image via www.abc.net.au

Sultan Johor cukup berpuas hati dan gembira dengan hasil akhir kenderaan tersebut.

“Saya sentiasa menghargai kemahiran kejuruteraan di Australia dan telah mengumpul beberapa kereta Holden sebelum ini. Saya tidak sabar untuk menunjukkan mutu kerja kepada rakyat Johor sebaik sahaja Super-Liner ini tiba nanti,” katanya.

johortimes.my

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar memeriksa trak baginda.

Image via www.abc.net.au

Difahamkan, trak yang dibeli oleh baginda Sultan di Australia tahun lepas ini pasa asalnya berwarna putih. Kemudian ia mengambil masa setahun untuk diubah suai.

Rupa asal trak yang dibeli pada tahun lepas.

Image via Twitter @LuaskanKuasa

TRAK JDT MILIK SULTAN JOHOR DI MATA DUNIA

Sebuah trak milik DYMM Sultan Ibrahim, Sultan Johor yang menggunakan konsep warna merah, biru dan putih telah dipaparkan untuk tontonan awam di luar negara iaitu di Queensland, Australia pada Jun 2015.

Trak tersebut yang dibeli oleh baginda di Australia pada asalnya berwarna putih namun diwarnakan sama seperti JDT Cigarette Speed Boat yang memaparkan bayangan harimau selain warna rasmi negeri Johor iaitu merah, biru dan putih serta terdapat juga bulan dan bintang. Simbol DYMM Sultan Johor turut menjadi lambang kemegahan trak tersebut

Luaskan Kuasamu Johor!

instagram.com

Ditanya mengenai harga, Sultan Johor masih merahsiakannya tetapi trak ini telah memecahkan rekod harga paling mahal sebelum ini yang berjumlah $481,000 Dolar Australia (RM1,467,618) kerana ditempah khas

Ruangan 'interior' yang cukup mewah.

Image via www.abc.net.au

Antara ciri-ciri trak tersebut adalah enam kamera CCT, dua skrin TV, ruang dapur, tempat barbeku, katil dua tingkat dan kerusi yang dijahit dengan 72,000 jahitan benang emas.

Ia juga mempunyai hud emas harimau perhiasan yang dipasang dihadapan kenderaan tersebut.

johortimes.my

Kerusi ini dijahit dengan 72,000 jahitan benang emas.

Image via www.abc.net.au

Naib presiden syarikat trak 'Mack Australia', Dean Bestwick berkata, "Tambahan paling fancy yang selalunya ada dalam kebanyakan trak di Australia ialah microwave oven atau peti sejuk kecil."

"Sebelum ini, kami tidak pernah mempertimbangkan ciri-ciri mewah yang dimasukkan ke dalam trak Sultan Johor. Saya pasti, ini merupakan trak yang paling mewah telah dibina di Australia, malah di planet ini."

luxurylaunches.com

Bahagian pemandu.

Image via www.abc.net.au

Baginda juga berkata, pemanduan pertama baginda adalah di sebuah majlis larian amal yang akan diadakan pada hujung bulan ini

Sultan Johor memberi 'thumbs up' tanda puas hati. Tak lama lagi dapat kita lihat trak ini bersiar-siar di sekitar Johor Bahru.

Image via www.abc.net.au

Tak puas lagi tengok trak Sultan Johor?

Inginkan lebih cerita menarik seperti ini? LIKE Facebook SAYS SEISMIK serta follow kami di Twitter dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Leave a comment