makan

10 Barang Shopee Bawah RM10 Untuk Mudahkan 'Meal Prep' Anda. Senang Hidup!

Barang ke-8 wajib beli! Daripada 2 jam masak jadi 1 jam, jimat masa.

Cover image via Shopee

Pernah tak anda mengalami kesukaran atau mengambil masa yang lama di dapur untuk menyiapkan satu hidangan atau masakan?

Image via GIPHY

Nak tau tak, dengan menggunakan alat-alat dapur di bawah ini, anda dapat siapkan hidangan sepantas kilat! Percaya atau tidak? Jom baca sampai habis.

Kepada sesiapa yang tak reti potong buah atau sayur guna pisau, jangan runsing dah. Gadjets dapur ini membolehkan anda potong buah atau sayur like a pro. Serious!

1. Watermelon Cutter (RM8.99)

Image via Shopee

Pemotong tembikai ni sangat mudahkan kerja memotong tembikai. Mana taknya, potongan tembikai sentiasa tak sama kalau guna pisau. Geram kan? Haa dengan menggunakan pemotong tembikai ni senang dah kerja, anda akan dapat potongan yang sangat kemas. Murah je, tak sampai RM10!

Tunggu apa lagi? Jom beli. 

Untuk maklumat lanjut, klik sini.

2. Peeler Nanas (RM5.90)

Image via Shopee

Pengupas nanas ini sangat menakjubkan! Sekali tekan je, semua nanas dah terpotong sedia untuk anda. Tak perlu susah susah buang kulit, lepas tu nak kupas mata nanas lagi. Bayangkan guna pengupas ni, settle dah kerja.

Anda boleh miliki pengupas nanas yang magic ini. Jom beli. 

Untuk maklumat lanjut, klik sini.

3. Cake cutter (RM3.95)

Image via Shopee

Pemotong kek ini sangat berguna sebab anda tak perlu ragu-ragu lagi bagaimana nak ukur saiz kek anda. Dengan menggunakan pemotong kek ini, mudah semua kerja anda. Easy peasy

Kalau ada birthday party pun, tak perlu bawa pisau plastik dah. Guna cake cutter ni je. 

Untuk maklumat lanjut, klik sini.

4. Manual Stainless Steel Garlic Press (RM6.98)

Image via imgur.com

Penat kan guna pisau nak cincang bawang putih? Nak cincang sampai hancur lama pula tu. Sekarang tak perlu lagi, anda boleh miliki Manual Stainless Steel Garlic Press ini untuk hancurkan bawang-bawang anda. Gunakan tenaga anda, hancur dah bawang putihnya. Lebih jimat masa kan, senangnya hidup!

Untuk maklumat lanjut, klik sini

5. Speedy Chopper (RM8.90)

Image via Shopee

Alaa, banyaknya nak kena kupas, nak cincang lagi, haih. Nak sediakan bahan-bahan tumis dengan cepat? Tak perlu risau, dah siap kupas, masuk je semua bahan tumis seperti bawang putih, bawang merah, cili merah anda semua ke pengisar ini. Tak perlu anda cincang satu satu lagi.

Jimat masa! Nama pun speedy kan? Fantastic!

Untuk maklumat lanjut, klik sini.

6. Portable Mini Heat Sealing Machine (RM3.29)

Image via Shopee

Heat Sealing Machine yang kecil dan mudah alih ini memang berguna untuk tutup makanan anda. Tak perlu lagi guna getah untuk tutup makanan anda. Makanan anda guarantee tak lemau dan tak masuk angin. Senang bukan?

Tunggu apa lagi, jom beli. Boleh bawa kemana-mana tau.

Untuk maklumat lanjut, klik sini


7. Multipurpose Cutting board (RM8.90)

Image via Shopee

Multipurpose Cutting board ni sangat banyak kegunaan. Pertama, anda boleh jadikan produk ini sebagai bakul untuk basuh sayur-sayuran atau buah-buahan anda.

Selepas basuh sayur dan buah anda, air kotoran boleh dibuang melalui lubang yang disediakan dalam bakul itu. 

Last sekali, anda boleh lipat menjadi cutting board dan mula potong sayur atau buah anda. Haa, mudah kan? Multipurpose gitu. Paling penting, tak mahal.

Untuk maklumat lanjut, klik sini.

8. Fish Scale Scraper (RM3.69)

Image via Shopee

Siang ikan sudah tidak menjadi masalah bila ada alat penyiang ikan ini. Biasa siang ikan perlukan berjam-jam, tapi tidak lagi dengan menggunakan scraper ini. Lepas ni, kalau nak siang 10 ikan pun boleh dah. 

Untuk maklumat lanjut, klik sini

9. Pan Scrapper (RM6.63)

Image via Shopee

Anda dah tak perlu bersihkan sisa-sisa makanan anda dengan span atau tangan. Dengan adanya pengikis kuali, dah takde sisa makanan. Tinggal basuh je. Wow! Murah pula tu. 

Untuk maklumat lanjut, klik sini.

10. Sarung tangan basuh pinggan (RM8.88)

Image via Shopee

Sarung tangan yang mempunyai span berscrub ini sangat berguna untuk bersihkan kotoran-kotoran dan makanan berminyak di permukaan pinggan anda. Apa yang penting, tak perlu guna span lagi dan sabun yang banyak tau. 

Siapa yang kulit sensitif kat sini? Ha, pakai sarung tangan ini semasa cuci pinggan anda.  Tak perlu risau dah tangan akan kering. Nak tolong cuci pinggan masa rewang pun boleh dah. 

Untuk maklumat lanjut, klik sini

Untuk dapatkan banyak lagi artikel seperti ini, LIKE Facebook Seismik Makan serta FOLLOW kami di Instagram sekarang!

Image via Seismik Makan

Jom check out artikel-artikel lain:

Check out tips-tips lain:

You may be interested in: