seismik

Dari 140kg Ke 88kg, Lelaki Ini Kongsi Rahsia Turun Berat Badan Sebanyak 52kg Tanpa Kebulur

52kg itu bukan sikit. Yang mampu je boleh buat. Tapi dengan usaha, pasti semua orang mampu. :)

Cover image via Twitter @ZafriAmier_

Usaha untuk turunkan berat badan memang tidak mudah. Namun, ianya juga tidak sesukar yang disangka.

Image via Giphy

Banyak je tips di media sosial yang dikongsi oleh pengguna di Facebook, Twitter malah Instagram. Semuanya ingin berkongsi cara dan perjalanan mereka selama mereka 'berperang' dengan nafsu makan. Anda boleh pilih untuk ikuti mana-mana tips yang sesuai dengan lifestyle anda.

Yang penting, perlu ada usaha dan semangat yang tidak pernah putus. Barulah boleh capai berat badan yang diingini.

Seperti seorang lelaki di laman Twitter yang telah berkongsi tips bagaimana dia hilangkan 52kg!

Image via Tenor

52kg itu bukan sikit dan senang untuk dibuang ya. @ZafriAmier_ telah buktikan bahawa dia mampu untuk melakukan diet yang sihat untuk mendapatkan berat badan ideal. Malah, berat badannya yang terkini belum mencapai berat badan ideal yang sudah ditetapkan olehnya.

Masih ada 13kg yang perlu disingkirkan!

Kuat betul semangat lelaki ini! Dah berjaya buang 52kg, kini 13kg lagi tinggal. Bagaimana agaknya dia lakukan.

Baca di bawah untuk ketahui tips yang dikongsi olehnya:

Menurut lelaki ini, ianya bukanlah perjalanan yang mudah namun tidak sukar untuk seseorang mencapainya dan ianya sangatlah berbaloi. Dia juga menjelaskan bahawa 30kg yang pertama adalah mudah baginya, namun berbakikan 13kg lagi agak sukar untuk dibuang.

Dia memberikan semangat buat mereka yang sedang berjuang untuk menurunkan berat badan supaya tidak cepat mengalah!

Zafri memberitahu bahawa seorang yang sering memberikannya kata-kata semangat untuk menurunkan berat badan dan turut berkongsi tips untuk bersenam adalah seorang insan yang digelar abang Danial. Namun, arwah sudah pergi meninggalkannya beberapa bulan yang lalu.

"Never forget, the one who advised me alot in dieting/working out. He always has an answer for every curiosity i had, If only you’re here to see what I achieve now, you’re in a better place now abang Dan, Al fatihah, i love you and miss you everyday."

Di bawah merupakan cara dia mengira kalori yang diambil setiap hari. Selepas dah tahu, gunakan nombor tersebut untuk dijadikan sebagai penanda aras.

Ini pula cara dia untuk menyemak jumlah kalori dalam setiap makanan yang diambil:

So one thing u need to know about the human body is, its good at adapting with things, so at first maybe you guys akan rasa susah untuk consume lesser calories a day, but makin lama ur body akan get used to it, once you feel that make sure to always keep track of your weight.

If you rasa like ur body is already adapting to the amount of food ur eating and ur weight maintain je tak turun dah, just lower down the calories, same goes with workouts, kalau before this sehari jog 20 mins but after 2 months berat dah tak turun, just step up the game and increase the intensity of ur workouts.

Always challenge ur body in making it feel like its putting work to burn the fats, but dont go overboard because always remember that ur not doing it in a week time but ur basically changing ur lifestyle so do it at a steady pase. Consistency is the key guys.

Another things orang selalu buat silap is kata jangan makan nasi. No, nasi is actually good for you, yang buat nasi menggemukkan is not sebab nasi tu, but sebab lauk apa yang kita letak atas nasi tu, 1 cup of white rice baru 206 calories.

Image via Google

Diet is not about starving yourself, but its about what you put into your body, if you ask me, tbh the honest answer is dont skip carbs protein fats, sebab tiga tiga tu penting for our body, just yang penting kene tahu how much of each do u need to have a day.

Eat clean, get rid of sugary drinks, fast food, maggi semua. The best is cook your own food, elakkan anything deep fried, use olive or coconut oil bila masa, the best is beli spray and just spray minyak atas pan bila nak masak. What the spray does is it lets you to use a small amount of oil but it spreads the oil evenly so takde excess oil.

Image via Google

Bukan setakat itu sahaja, dia juga turut melakukan Intermittent Fasting untuk memudahkan lagi proses penurunan berat badan ini

Image via Google

Always portion out ur meals everytime you eat, how much carbs protein and fat, and always banyak kan sayur, because sayur gives you the feeling of a full stomach with less calories.

Another thing i did was Intermittent fasting, so intermittent fasting ni is you puasa 16 jam dan makan dalam 8 jam je, dont worry bunyi macam lama but most of the fasting time is during ur sleep, so benda ni flexible, contoh u start makan at 12 you stop makan at 8.

But let say satu hari tu kawan ajak lepak malam so nak kene makan dalam pukul 9 macamtu, simple je so you boleh tukar instead of start makan pukul 12 you start makan pukul 2, so you boleh stop makan before pukul 10, dia tak kisah you start pukul berapa but asalakan you puasa 16h.

So kenapa intermittent fasting ni bagus? Forst dia flexible, so boleh ikut kita punya timing. Second is bila you ada 8 jam je gap untuk nak makan, secara automatic you takkan makan banyak, so bila 8 jam gap makan tu you boleh makan bigger portions.

Sebab ck toh you start first meal pukul 12 and you makan big portion, so ur body akan kenyang untuk 3 jam contohnya then you makan lagi pukul 4 macamtu and sedar tak sedar you kene makan lagi after 3 hours sebab kene stop before pukul 8, so secara automatic you Akan rasa macam you kenyang sebab makan banyak but actually bila kira kira you makan 3 meals je and if the 3 meals tu big protion but clean food, its really easy to get below 2000 calories and also kenyang.

Untuk senaman pula...

So lastly pasal working out, tbh takde workouts yang specific to loose weight, so anything yang naikkan u punya heartbeat benda tu akan bakar lemak, so my advice is do something you like. If you suka main futsal ke, cycling or swimming ke its up to you, as long as you exercise.

But for me it just happens to be that i like to go to the gym and lift weights, but ni semua minat masing masing, do what u like supaya you tak bosan and you can do it consistently for a long period of time.

So to conclude: (1) Know how much calories u need. (2) Track everything you eat
http://3.eat clean food, no sugary drinks
http://4.do any activity/exercise you enjoy as long as it increases ur heartbeat you will loose fat. (4) Try intermittent fasting.

So just have a mindset that kita nak tukar lifestyle and bukan buat benda ni sementara, once u have that mindset you should be good to go, because its not gonna be an easy or fast journey, butif your consistent and have discipline ur gonna se results in no time, goodluck!

Memang ramai yang menganggap bahawa turun berat ini memang mental game yang kuat, anda hanya perlu kuat semangat je. Ok?!

Image via Giphy

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Inginkan tips lain? Baca sini: