seismik

Ini 18 Pembekal Bahan Bakeri Asas Yang Lengkap Di Sekitar Lembah Klang

Settle dah kek dan kuih!

Cover image via Bake With Yen (Facebook)

Follow kami di Telegram, jadi antara yang terawal untuk dapatkan berita dan artikel-artikel menarik di SAYS Seismik. 

Semenjak perlaksanaan Perintah Pergerakan (PKP), mesti semua gigih buat kuih di rumah kan?

Image via GIPHY

Ada yang bakar kek, ada yang buat kuih, cupcakes dan macam-macam lagi. Sebelum nak mula baking, mesti bahan asas kena lengkap kan? Haa, tak tahu mana nak beli bahan asas bakeri? Jom scroll sampai bawah.

1. Cake Connection

Kedai bahan bakeri ini mempunyai pelbagai jenis bahan kek termasuk fondant. Di sini juga terdapat bahan deko mengikut tema perayaan. Anda juga boleh dapatkan bahan dari pembekal ini di Shopee.

Alamat:
10, Mezzanine Floor, Jalan SS 2/61,
Petaling Jaya, 46300 Petaling Jaya, Selangor.

Waktu operasi:
10am hingga 6pm (Setiap hari)
Tutup setiap hari Ahad.

Website | Facebook | Instagram

2. Chang Thung

Kedai ini sudah menjadi favourite para bakers. Ramai yang mengetahui keberadaan kedai ini kerana perniagaan mereka telah dijalankan selama 40 tahun.

Alamat:
26, Jalan SS 24/13, Taman Megah,
47301 Petaling Jaya, Selangor

Waktu operasi:
8am hingga 6pm (Setiap hari)
Tutup setiap hari Ahad.

3. Bake Well

Image via Bake Well
Image via Bake Well

Kedai ini memang syurga bagi bakers newbies, bayangkan anda boleh dapatkan daripada sekecil alat-alatan di sini.

Alamat:

47 & 49, Jalan SG 1/9, Taman Sri Gombak,
68100 Batu Caves, Selangor.

15 & 16, Jalan Bandar 3, Taman Melawati,
53100 Ulu Kelang, Kuala Lumpur.

Waktu operasi:
9pm hingga 7.30pm (Isnin-Sabtu)
9.30pm hingga 6pm (Ahad)

4. Bake With Yen

Bake With Yen merupakan antara pembekal bakeri yang popular di Lembah Klang. Mana tidaknya, mereka membekalkan pelbagai jenis flavour bahan dan macam-macam jenis cupcake decorations.

Berikut di bawah merupakan cawangan mereka di sekitar Lembah Klang:
- Chow Kit
- Taman Lembah Maju
- Taman Sri Rampai
- Taman OUG
- Taman Melawati
- Cheras Traders Square
- Taman Mulia
- Taman Tun Dr Ismail
- Taman Selayang Jaya
- Kota Damansara
- Bandar Puteri Puchong
- Shah Alam
- Bandar Kajang
- Bandar Baru Bangi
- Bandar Botanic Klang
- Kajang
- Taman Megah
- Subang Jaya

Apa yang menarik, anda juga boleh memesan online. Senang kan?

Website | Facebook | Instagram

5. House of Ingredients

Tak kisahlah anda seorang baker profesional ataupun and suka membuat kek, inilah tempat perfect untuk anda. Bukan saja menjual bahan-bahan bakeri, malah mereka menjual peralatan elektrik seperti oven

Alamat:

13A, Jalan Gangsa SD 5/3f, Bandar Sri Damansara,
52200 Kuala Lumpur, Selangor

Waktu operasi:
9am hingga 6pm (Isnin - Jumaat)
9am hingga 2pm (Sabtu)
Tutup setiap hari Ahad.

Facebook | Instagram

6. Malaysia Bakery

Image via Malaysia Bakery
Image via Malaysia Bakery

Sebut je nak ingredient apa, semuanya boleh didapati di hujung jari. Tinggal klik, lepas tu bahannya sampai ke rumah. Senang kan? Tambahan lagi bila semua bahan ada dalam satu kedai, tak perlu pergi ke kedai lain.

Website | Facebook

7. Wonderful Bakery Ingredients Shop

Pembekal yang terletak di Subang ini juga menawarkan perkhidmatan self pick-up dan delivery.

Alamat:

31 Jalan USJ 8/ 2b, 47610 Subang Jaya,
47610 Subang Jaya, Selangor

Waktu operasi:
9.30am hingga 7pm (Setiap hari)
Tutup setiap hari Ahad.

Website | Facebook 

8. Hot Oven Bakery Supplies

Jika rumah anda berdekatan di Seri Kembangan, anda boleh singgah ke sini untuk dapatkan bahan asas bakeri. 

Alamat:

92, Jalan PUJ 3/8, Taman Puncak Jalil
43300 Seri Kembangan,
Selangor, Malaysia

Waktu operasi:
9am hingga 6pm (Isnin - Jumaat)
9am hingga 4pm (Sabtu)
Tutup setiap hari Ahad.

Website | Facebook

9. Pastry Pro

Image via Pastry Pro

Pastry Pro mempunyai cawangan di Kepong dan Puchong. Mereka juga merupakan pembekal bakeri terbesar di Malaysia.

Waktu operasi:
9am hingga 7pm (Isnin - Sabtu)
9am hingga 2pm (Ahad)

Website | Facebook | Instagram

10. City Bakers

Image via TallyPress

Nak buat kuih, kek atau pastry? Jom singgah ke City Bakers untuk dapatkan bahan-bahannya!

Alamat:

20-1, (Ground Floor), Jalan PJU 5/15, Dataran Sunway,
Kota Damansara, Petaling Jaya
Selangor, Malaysia

Waktu operasi:
9.30am hingga 6pm (Isnin - Sabtu)
10am hingga 2pm (Ahad)

Website | Facebook

11. Bagus

Image via Bagus
Image via Bagus

Pembekal ini mempunyai 3 cawangan iaitu di Shah Alam, Kota Damansara dan Ampang. Malas nak pergi physical store? Jangan risau, anda boleh pesan online saja!

Waktu operasi:
9am hingga 6pm (Setiap hari)

Website | Facebook | Instagram

12. Yummie Bakery

Image via Google Maps

Pembekal ini bukan saja menawarkan pelbagai bahan asas untuk bakeri, malah mereka juga menyediakan kelas untuk para bakers

Alamat:

22, Jalan Medan Pb 2a, Seksyen 9,
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Waktu operasi:
10am hingga 9pm (Setiap hari)
Tutup setiap Ahad.

Dapatkan maklumat lanjut di Facebook.

13. 2 Ply

Image via 2Ply (Facebook)
Image via 2Ply (Facebook)

Kedai besar ini dipenuhi bahan bakeri yang digemari ramai. Rata-rata bahan yang famous pasti boleh didapati di sini.

Berikut di bawah merupakan cawangan mereka di sekitar Lembah Klang:
- Kuala Selangor
- Banting
- Rawang
- Selayang
- Sungai Besar
- Sungai Buloh

Anda juga boleh memesan online.

Website | Facebook 

14. Bake @ Polymart

Image via Bake @ Polymart

Bukan saja menjual bahan asas, peralatan seperti bekas dan barang pembungkusan juga terdapat di sini. Cakap je nak bekas bentuk apa, semuanya ada! Apa yang lebih menarik, barang parti juga boleh didapati di sini. Sesiapa yang celebrate birthday kawan atau family tu, jom!

Berikut di bawah merupakan cawangan mereka di sekitar Lembah Klang:
- Petaling Jaya
- Puchong
- Kajang
- Dengkil
- Cheras
- Shah Alam
- Balakong

Website | Facebook | Instagram

15. Best Baking Solutions

Peminat allebaut chocolate dan Lescure butter? Anda boleh dapatkan di sini. Kedai ini merupakan one stop centre kepada semua bakers, tak perlu dah mencari barang di kedai lain. Semuanya ada! 

Alamat:
57, Jalan USJ 8/2b, USJ 8,
47610 Subang Jaya, Selangor

Waktu operasi:
10am hingga 7pm (Setiap hari)
Tutup setiap hari Ahad.

16. Shikazo Baking Supplies

Dulu mereka dikenali sebagai Bake Perfect. Bahan asas bakeri di kedai ini semuanya mempunyai kualiti yang bagus. Dengan pemilihan bahan asas yang luar biasa, kedai ini digemari ramai.

Alamat:
94, Jalan SS14/1, SS 14,
47500 Subang Jaya, Selangor

Waktu operasi:
10am hingga 6.30pm (Setiap hari)
Tutup setiap hari Ahad.

Dapatkan maklumat lanjut di Instagram.

17. Chocoluvtree

Tak tahu mana nak cari edible image printing services? Inilah pembekalnya! Anda boleh customize bersesuaian kehendak anda. Sebut je nak design apa. 

Dapatkan maklumat lanjut di Instagram.

18. Sugarbites Cake

Bukan saja pembekal bahan asas, tetapi juga menawarkan kelas baking untuk para bakers yang berminat. Jom daftar!

Alamat: 
3, Jalan USJ 16/2g, USJ 16,
47630 Subang Jaya, Selangor

Waktu operasi: 
9am hingga 7pm (Isnin - Jumaat)
9am hingga 5pm (Sabtu)
9am hingga 2pm (Ahad)

Facebook | Instagram

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang

Image via SAYS Seismik

Baca lagi artikel menarik di SAYS Seismik: