seismik

Ramai Teruja Bila Penyanyi Amerika, Bebe Rexha Boleh Kecek Kelate! Eh, Ke Salah Faham Ni?

Baru tahu Bebe Rexha berasal dari Kelantan. Eh?

Cover image via ET Online

Bahasa itu indah dan Malaysia bertuah kerana mempunyai pelbagai bahasa gunaan

Selain daripada terdiri dengan rakyat yang pelbagai bangsa dan agama, negara Malaysia juga indah dengan pelbagai bahasa gunaan.

Image via Rojak Daily

Manakan tidak, setiap bangsa di negara ini mempunyai bahasa masing-masing. Sebagai contoh, kaum Melayu menggunakan bahasa Melayu, kaum Cina menggunakan bahasa Kantonis serta Mandarin, manakala kaum India pula menggunakan bahasa Hindi. Ini belum dikira lagi dengan mereka yang berasal dari Sabah dan Sarawak yang mana setiap suku kaum itu mempunyai bahasa mereka sendiri.

Bukan itu sahaja, setiap negeri di Malaysia juga mempunyai loghat dan dialek masing-masing. Itu yang menjadikan Malaysia ini suatu negara yang unik.

Baru-baru ini, kecoh di laman Twitter apabila penyanyi dari Amerika Syarikat, Bebe Rexha membuat satu posting di laman Twitter-nya yang mana telah mendapat perhatian dari rakyat Malaysia terutamanya orang Kelantan

Siapa sangka tweet simple dari penyanyi yang popular dengan lagu 'In the Name of Love' (gandingan bersama DJ terkenal Martin Garrix) serta 'I'm A Mess' itu terus viral terutama dari kalangan orang Kelantan.

Image via Gifer

Rata-rata netizen dari Malaysia, barangkali kebanyakannya terdiri daripada orang Kelantan, mula menjawab tweet tersebut dengan loghat negeri tersebut dan balasan masing-masing memang melucukan!

Berikut adalah antara balasan dari warga Twitter yang memang tak kering gusilah dibuatnya bila baca:

1. Ada yang teruja Bebe Rexha boleh kecek Kelate

2. Ada juga yang tanya Bebe ini orang Kelantan ke?

3. Kalau dah Kelantan tu, haa jangan berpecah!

4. Ada yang tanya lagi kampung Bebe kat mana. Dah tu, siap ajak jumpa!

5. Siapa ada lagi tu yang cerita terus asal usul Bebe Rexha sebenarnya

6. Tapi ada juga yang marah sebab Bebe cakap macam tak habis. Bukan tu je, salah pula tu soalan dia!

7. Baik je bila ada yang reply pertanyaan Bebe

8. Tak kaya, tak miskin, tapi...

9. Bebe Rexha ini nama pun penyanyi international, mestilah kaya, tak heran dah benda mahal ke murah

10. Aip, lain macam je ni! Sebab Bebe cantik ke?

11. Entah-entah 'kayo' yang Bebe maksudkan tu bukan kaya duit tapi kaya yang kita letak atas roti tu?

12. Sebab dah viral benda ni, mana tahu lepas ini Bebe akan buat lagu dengan loghat Kelantan?

Buat mereka yang tidak tahu itu, Bebe Rexha sebenarnya tweet dalam bahasa Tagalog

Image via SAYS

'Mahal ko kayo' dalam bahasa dari negara Filipina itu bermaksud 'Aku sayang kamu'.

Ia mungkin ditulis oleh penyanyi itu untuk menunjukkan rasa sayangnya buat peminat-peminat di negara tersebut di samping sebagai teaser bahawa dia bakal mengadakan konsert di sana.

Biasalah orang Malaysia ini, excited dan teruja bila benda-benda seperti ini jadi dan mulalah itu respon hanya sekadar hiburan semata. 

Macam-macam lah orang Twitter ini. Berdekah ketawa!

Image via Giphy

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Leave a comment