"Suami Pelindung Walau Ketiadaan Kita" Posting Instagram Hanis Zalikha Buat Ramai Terharu

Alhamdulillah. Untuk Hanis dikurniakan suami seperti Hairul Azreen.

Wanita mengandung sememangnya normal untuk berasa loya dan akan muntah beberapa kali dalam masa sehari. Namun sampai hari ini masih tiada sebab jelas mengapa berlakunya mabuk hamil.

Gambar sekadar hiasan.

Image via Sri Corner

Menurut laporan, sekurang-kurangnya 60 peratus daripada ibu-ibu mengandung bakal mengalami simptom mabuk hamil ini. Ianya adalah seperti loya, muntah-muntah, hilang selera makan, alah kepada sesetengah bau persekitaran, makanan dan lain-lain lagi.

Namun begitu, Pakar Kesuburan, Perbidanan dan Sakit Puan (O&G) Pusat Perubatan Tropicana iaitu Dr Nurhazinat Mohamed Yunus juga telah menjelaskan bahawa mabuk hamil tidak semestinya bermula pada awal tempoh kehamilan, sebaliknya berlaku sekitar minggu keenam dan boleh berakhir paling lewat ketika usia kandungan mencecah 16 minggu.

Pakar Kesuburan, Perbidanan dan Sakit Puan (O&G) Pusat Perubatan Tropicana iaitu Dr Nurhazinat Mohamed Yunus

Image via Harian Metro

“Tahap keterukan mabuk hamil pula berbeza antara wanita. Ada yang langsung tidak mengalami mabuk hamil ketika usia kandungan enam atau tujuh minggu. Itu normal kerana mabuk hamil jarang berlaku pada peringkat awal. 

"Ia mungkin hadir sekitar lapan ke sembilan minggu dengan rasa loya, mual, hilang selera makan dan kerap muntah," katanya.

Hari ini, artis tempatan terkenal tanah air iaitu Hanis Zalikha telah meluahkan rasa sedih dalam satu posting Instagram miliknya tentang apa yang pernah berlaku kepadanya ketika mengalami mabuk hamil saat mengandungkan Yusuf Iskandar

Perkongsian tersebut juga telah meraih perhatian orang ramai dan mendapat 186,132 likes ketika artikel ini ditulis.

Baca perkongsian penuh di bawah:

View this post on Instagram

I am in my second trimester. Perut dah besar. Tapi masih loya teruk. Tadi baru lepas muntah pagi dan tiba-tiba teringat satu kejadian waktu mengandungkan Yusuf dulu. Ada satu pagi tu, kitorang on the way pergi office, dan setiap kali pergi office kami akan singgah satu cafe ni untuk sarapan sebelum masuk kerja. Jadi kami pun order makanan yang biasa kami makan dan mula bersarapan. Dah nak selesai macam tu Hanis mula loya balik. Ya Allah cuba tahan taknak muntah (sebab sayang makanan & taknak lemah satu badan lepas muntah), tahan punya tahan tapi lari jugak ke tandas cafe tu. Dan buwekkkkk keluar segala isi perut. Sambil air mata mengalir. Dalam 5minit berbuwek buwek, selesai episod duka lara dalam tandas, terus cuci mulut, betulkan tudung dan keluar buat macam biasa. Pastu duduk dan tunggu suami habis makan. Time ni dah tak larat nak makan apa2 dah. Tertoleh ke kiri nampak staff situ (warga asing) macam pandang tapi bukan macam pandangan biasa. Tanyalah suami ayang kenapa staff tu pandang I macam lain. Taktau nak cakap lain camne tapi memang lain. Pastu suami cakap takde apa2. Tapi tak puas hati, tanya dia banyak2 lagi. Finally dia cerita time Hanis muntah, kedengaran juga dari luar sebab tandas dalam cafe kan. (Omg malunyaaa). Pastu ada pakcik tua ni buat muka annoyed sangat2 selama kedengaran Hanis muntah tu. Pastu time dia bayar kat cashier dia bising2 sampai satu cafe dengar, dia cakap “apeni saya makan kat sini bayar, bukan nak dengar orang muntah2!” (Something along the line tapi memang unpleasant to hear). So my husband walked up to him and said “ye abang, kenapa? Minta maaf ya yang muntah tu isteri saya dan dia mengandung”. Terus pakcik tuh macam “takdelah *mumble2*” dan berlalu pergi. / Bila-bila terkenang balik kejadian tu, baru faham sendiri maksud: Suami adalah pelindung. Walau dalam ketiadaan kita dia melindungi kita.

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

Menurut Hanis, kini dia sedar apa sebenarnya maksud "Suami adalah pelindung. Walau dalam ketiadaan kita, dia masih melindungi kita..."

Image via missviraltv

Sweetnya Hairul Azreen. Beruntung Hanis dikurniakan suami seperti ini. Alhamdulillah.

Pengguna Instagram juga turut meninggalkan komen-komen positif terhadap isu tersebut:

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Leave a comment