seismik

Total Hangus RM1,400 Untuk 5 Hari, Gadis Ini Berjaya Terokai Lijiang, China. Syok Betul!

KIV dulu untuk tahun depan. Mana tahu dapat pergi China pula kali ni. :)

Cover image via Cik Eyda Aziz/Facebook

Rasa macam dah lama je tak bercuti. Kadang-kadang bila fikir balik, mungkin banyak masa terluang dengan kerja sampai masa untuk diri sendiri pun tak ada.

Image via tenor.com

Sobs.

Dalam Malaysia dah puas berjalan, teringin juga nak ke luar negara tapi tak nak yang mahal sangat

Dengar-dengar negara China pun best juga kalau berjalan. Ha, untuk pengetahuan anda, China merupakan negara paling padat di dunia. Namun, China bukanlah negara terbesar di dunia. Ia berada di kedudukan keempat selepas Rusia, Kanada dan Amerika Syarikat.

Gambar sekadar hiasan.

Image via Travel Fashion Girl.

China juga sebuah negara yang begitu unik dan turut terkenal dengan keunikan mereka daripada pelbagai aspek. Antaranya seperti budaya, sejarah, ciptaan serta gaya hidup rakyat mereka.

Menarik bukan? :)

Kalau teringin nak berkunjung ke China, boleh ikuti itinerari yang disediakan oleh seorang gadis Cik Eyda Aziz di laman Facebook miliknya. Bestnya berjalan!

Old Town of Lijiang.

Image via Cik Eyda Aziz/Facebook

Old Town of Lijiang.

Image via Cik Eyda Aziz/Facebook

Old Town of Lijiang.

Image via Cik Eyda Aziz/Facebook

Paling seronok, dia hanya menghabiskan RM1,400 untuk trip selama enam hari ini. Malah, dia juga berpeluang untuk terokai colourful Old Town of Lijiang, China. Memang cantik sangat bila tengok semua gambar-gambar yang dimuat naik.

Baca penuh di bawah:

Itinerari Lijiang, China:

Sis berpeluang explore colourful Old Town of Lijiang, breathtaking view at Tiger Leaping Gorge and beauty of JDSM & Blue Moon Valley. Nice scenery Lijiang. Plan asal berempat, tapi lagi 2 terpaksa tarik diri. So redah kasi pecah lah kami berdua. Nahh sis kasi itinerary and details trip.

ITINERARY LIJIANG, CHINA
(Lijiang + TLG + JDSM)

12NOV, Day 1
- Pen - Kul 6:10PM
- Kul - Kunming 9:05PM

13NOV, Day 2 (Oldtown Lijiang)
- Arrived Kunming 1:30AM
- Domestic Flight 6:30AM Kunming - Lijiang (Sichuan Airlines)
- Airport shuttle to Lijiang city 20yuan
- Check in International Youth Hostel Lijiang
- Black Dragon Pool 50yuan
- Lijiang Old Town
- Cari pakej utk JDSM
- Didi pegi station bas beli tiket ke Qiatao utk esk

14NOV, Day 3 (Tiger Leaping Gorge)
- Bus Lijiang city - Qiatao 26yuan (add on 20yuan ke Tina’S Guest House) *ubah plan tiba2 sbb malas nk hiking dari Qiatao.
- Sampai Tina’s GH, lunch. Packing barang yg nk bawak naik, bag lain tinggal kt Tina GH.
- Beli tiket bus siap2 utk balik Lijiang 50yuan (deal mntak pickup kt 14KM Point skali tlg arrange bag)
- Starting hiking from Tina GH to Halfway GH (2-3hours journey, view dia sumpah lawa gila berbaloi penat hiking)
- Check in Halfway GH 200/2= 100yuan
- Rest, enjoy the view

15NOV, Day 4 (Downhill TLG - Oldtown)
- Check out, downhill from Halfway GH to 14KM Point (around sejam lebih, jalan zipzap)
- 2.30pm bus pickup 14KM Point to Lijiang
- Check in International Youth Hostel Lijiang 50yuan
- Shopping souvenir dekat Oldtown

16NOV, Day 5 (Jade Dragon Snow Mountain)
- Check out
- Transport local guide to JDSM 45/2= 23yuan
- Fee entrance 100yuan
- Cablecar 140yuan
- Blue Moon Valley 40yuan
- Bas JDSM to Lijiang 15yuan
- Bas no 27 ke airport 4yuan
- Domestic Flight 9:05PM Lijiang to Kunming (China west airlines)
- Arrived Kunming 10:15PM

17NOV, Day 6
- Kunming - Kul 230AM
- Arrived KUL 630AM

Gambar pun lawa-lawa. Syoknya dapat berjalan macam ini!

Ini part yang paling disukai ramai. Untuk ketahui berapa kos total hangus yang digunakan selama berada di China. Baca di bawah:

COST HANGUS

Total Flight RM696
- Pen-Kul Airasia RM60
- Kul-Kunming-Kul Airasia RM370 inc 20kg
- Kunming-Lijiang Sichuan Airlines RM162 free 20kg
- Lijiang-Kunming China West Airlines RM104

VISA RM100
AXA Travel Insurance RM40
Simcard RM40/2 = RM20 (Total cost hangus before fly RM856)

Hotel 3malam = 203yuan
Transport: Bus, Didi = 184yuan
Makan = 28yuan, skali jew makan kt luar, sis waswas
Souvenir 100yuan
Entrance fee
- Black Dragon Pool 50yuan
- Tiger Leaping Gorge 45yuan
- Jade Dragon Snow Mountain 100yuan
- Cablecar JDSM 140yuan
- Blue Moon Valley 40yuan
- Portable oxygen 20yuan (beli dgn org malaysia, diorg xguna) Total cost ground 900yuan (RM535)

Tukar RM832 dapat 1400yuan
Balance bawak balik KL 500yuan

RM856 + RM535
TOTAL RM1391

Sebelum pergi ke sana, ada beberapa tips dan info yang perlu anda ketahui, iaitu:

• Beli tiket time promo, free seat. Sis beli awl 5 bln • Utk ke Lijiang ada 3 options, bus, train or flight. Kami naik flight sbb xckup masa dan harga lebih kurang sama dgn naik speed train. Boleh compare harga tiket kt app Skyscanner • Install maps me, google maps xboleh pkai kt sane • Install vpn, utk wassup, fb, ig • Install google translate / app translate apa2, English diorg low.

• Install wechat, as social networking. Bestnya boleh translate terus • Install Didi, app mcm grab lh • Bus kt sane 2yuan per entry • Internet kitorg beli siap2 kt Shopee RM39 4gb utk 5hari. Tak recommend klau nk hotspot • Visa buat kt penang RM100. Klau isi online system problem xde space, tp boleh je submit. Klau tulis manual pn boleh.

• Halal food ssah jmpa ada tp waswas. Bawak stock makanan brahims, syarifah, bubur Knorr, meggie, biskut etc • Try apple diorg, sedap fresh • Klau nak ke Qiatao / TLG naik bus kat Long Distance Bus Station. • Halfway guest house boleh walkin saja, International Youth Hostel Lijiang pkai booking, staff dia sgt membantu & friendly, senang access bus.

• Utk JDSM kami DIY, hmpir2 tak boleh naik. Tiket sold out, tapi hasil bodek dapat jgk tiket. Jdsm fee 100yuan, Cablecar 140yuan, Blue Moon Valley fee 40yuan, Portable oxygen 20yuan, transport dari lijiang naik local guide 23yuan, balik naik bas biru 15yuan. Total 338yuan • Utk local guide ke JSDM boleh add wechat id: hej12348888 • Klau nk pegi Sanyi airport boleh naik local bus no 27, 4yuan jimat sgt gais.

JDSM lower point 4506m — at Old Town of Lijiang.

Image via Cik Eyda Aziz/Facebook

Puas hati betul berjalan dengan pemandangan sebegini rupa!

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Set terus nak pergi mana tahun depan ok? :D

Leave a comment