seismik

Gadis Ini Kongsi 10 Perkara WAJIB Ada Dalam 'Checklist' Untuk Bercuti Ke Krabi, Thailand

Pastikan semuanya well-prepared ya.

Cover image via Twitter @MaisarahMahmud

Pemilihan lokasi untuk percutian tidak begitu sukar sebenarnya. Jika anda inginkan percutian yang relaks dan menenangkan minda, pulau adalah tempat yang sesuai.

Sama ada anda bercuti bersama keluarga atau rakan, pulau adalah lokasi yang membantu anda untuk lebih relaks dan enjoy percutian walaupun dalam masa yang singkat.

Salah satu pulau yang sering menjadi tarikan ramai adalah Krabi, Thailand. Sejarah disebalik pulau ini sangat menarik untuk diketahui.

Jika tertarik untuk berkunjung ke Krabi, baca 10 tips menarik ini untuk anda yang pertama kali menjejakkan kaki di sana:

NOTA: Tips ini dikongsikan oleh seorang pengguna Twitter iaitu Maisarah Mahmud.

1. Sediakan segala keperluan untuk percutian di pulau

Ini adalah termasuk membawa sunscreen, cermin mata hitam, hat, tikar, waterproof bag for electronic devices dan sebagainya. My mistake I plan nak beli topi dekat Thailand but turn out awal pagi semua kedai tutup lagi  (disarankan untuk bawak dari Malaysia).

2. Tempat tinggal dan cara untuk tempah sebelum berangkat ke Krabi:

Stay at Ao Nang Beach (pergi trivago/agoda/booking search for Ao Nang Beach). Ao Nang Beach ni bersepah hotel & walking distance to halal food restaurant.

Gambar ini yang I sempat tangkap dkat Ao Nang Beach:

Hotel Aonang Silver Orchid, RM200/malam:

Hotel I stay kat Aonang Silver Orchid. Bilik dalam RM200 semalam. I rasa hotel ni best comfortable, halal breakfast, mountain view & etc cuma satu jeh masalah dia.

Masalah hotel Silver Orchid ni distance dia ker Aonang Street about 1-2km (jalan dia narrow & gelap) so setiap kali nak keluar makan kena naik tuk tuk which will cost you about RM37 (pergi sahaja) so it will cost you a lot of money. Senang book hotel dkat Ao Nang Beach terus!

Sebab turun jeh terus Ao Nang Street. So you save dkat transportation.

Pengangkutan Tuk Tuk.

Image via Twitter @MaisarahMahmud

3. Menginap di Ao Nang, bukan di Krabi

Stay dkat Ao Nang, bukan dekat Krabi. Krabi dia ada night market, satu mall & tak byak sgat attraction. Ao Nang bersepah halal restaurant, dkat dkat island, byak souvenir shops & really convenient.

Ao Nang ada bersepah sunscreen & hada labo mini. Harga dia bahagi 8.

Di Krabi ada Tesco Lotus dan ada Watsons yang jual brand CeraVe. Harga pun dalam RM23 sahaja.

4. SimCard boleh beli di Airport atau 7Eleven

I beli dkat 7E telco dia truemove for tourist (3GB).

5. Pulau di Krabi memang sering menjadi tarikan ramai.

Antaranya:

Island (Main Attraction) so orang pergi Krabi mostly sebab pulau dia mmg lawa. Antaranya adalah:

1) Chicken Island.
2) James Bond Island.
3) Phi Phi Island.
4) Hong Island & banyak lagi.

Macam mana nak tahu package yg termurah? Pergi jalan dkat Ao Nnag Street (bersepah orang offer).

Okay for my family, kitaorg plan nak pergi Phi Phi Island. Tapi masalahnya Phi Phi skrg Maya Bay dia ttup utk renovation so kalau pergi setakat boleh swimming & snorkelling so we decided to go to Hong Island (best decision ever made).

Hong Island - kitaorg ambik speed boat package and harga seorang around RM120 :) my family ada 7 orang so total RM 840 sebab I family besar.

Hong Island banyak sangat activity boleh buat - snorkelling, swimming in lagoon (dia berhenti boat tengah laut you terjun), kayak , swimming dgn ikan & etc sgat worth it. Especially if you dgn family or bawak adik/anak kecik.

6. Bawa tripod untuk tangkap gambar berkumpulan atau dengan keluarga. Lebih memudahkan!

Tolang laa bawak tripod or anything yg boleh stand your phone/camera.

Kitaorg ada satu je family photo itu pun suruh orang ambik. Haha. Tolong bawak tripod for family or group photo!

4. Boleh sewa speed boat dari long tail boat. Lebih selesa untuk keluarga.

[Optional] Kalau ada rezeki lebih, better sewa speed boat dari long tail boat. Selesa (especially for family), laju & best sangat duduk depan boat sebab long tail boat tak semua tempat dia boleh masuk.

Boleh refer gambar di bawah untuk perbezaan long tail boat dan speed boat:

Long tail boat.

Image via Twitter @MaisarahMahmud

Speed boat.

Image via Twitter @MaisarahMahmud

Cantik sangat Hong Lagoon & ambik gambar depan boat (recommended)!

8. Jangan lupa bawa tikar

Tolong laa bawak tikar (paling penting) letak dlm waterproof bag.

Senang nak makan, nk letak barang & etc. Mak mak pun boleh duduk kalau tak nak swimming.

9. Pancake Ao Nang. Wajib rasa!

Dekat Krabi famous sebab pancake yg popular yg warna pink tuh Yaminlah pancake tak silap.

10. Untuk pembelian souvenir, nego sampai dapat yang murah

Kalau nak beli souvenir, bargain sampai jadi. Seller selalu tanya how much do you want?’how much?’ So I rasa bab ni you serahkan dkat perempuan.

Thank you, Krabi :)

Sumber: Twitter @MaisarahMahmud

LIKE Facebook dan follow Twitter SAYS SEISMIK dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

Sebelum itu, baca dulu sejarah tentang Krabi:

Dapat food hunting pun seronok juga perut!

Artikel travel menarik di SAYS Seismik: